Rybízové želé s vanilkou
Ingredience
Cukr krupice |
50 g |
Cukr želírovací |
1200 g |
Rybíz červený |
1000 g |
Vanilkový lusk |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Rybíz omyjeme, odstopkujeme a vložíme do vyššího hrnce. Přidáme cukr, 125 ml vody a vanilkový lusk. Za stálého míchání uvedeme k varu. Směs nalijeme na jemné síto a odkapanou šťávu zachytíme do hrnce. Ovoce jen zlehka vymačkáme.
- Čistou rybízovou šťávu odvážíme a smícháme s potřebným množstvím želírovacího cukru.
- Šťávu s cukrem za stálého míchání uvedeme k varu a zprudka vaříme 4 minuty. Horké želé plníme do vyvařených sklenic. Dobře uzavřeme a na 15 minut obrátíme dnem vzhůru.