Capirotada

Ingredience


Bageta 1 ks
Cukr třtinový 200 g
Mandle 75 g
Máslo čerstvé 115 g
Sherry brandy 3 kávová lžička
Skořice celá 1 ks
Smetana čerstvá ke šlehání 200 ml
Sýr Čedar 115 g
Voda pitná 400 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Světlou bagetu nakrájíme na 30 plátků 1 cm silných. Po obou stranách je tence potřeme máslem. Opečeme na pánvi z obou stran dohněda.
  2. Do hrnce dáme cukr, skořici, vodu a zahřejeme. Mícháme, až se cukr rozpustí. Přivedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme 15 minut bez míchání. Vyjmeme skořici a přilijeme sherry.
  3. Troubu předehřejeme na 180°C. Čtvercový pekáč o straně 20 cm vymažeme máslem. Vyložíme plátky bagety, posypeme hrozinkami, mandlemi, strouhaným sýrem a zalijeme sirupem. Necháme nasáknout. Pečeme 30 minut, až bude dezert zlatohnědý.
  4. Vyjmeme z trouby a necháme 5 minut stát. Poté nakrájíme na čtverce. Podáváme studené, polité smetanou a posypané mandlovými lupínky.