Bramborové placky s vinnou omáčkou

Ingredience


Brambory 800 g
Cibule 3 ks
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 40 g
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Olej rostlinný 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 2 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Víno červené 250 ml
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oloupeme, nahrubo nakrájíme. Vaříme je v osolené vodě 20 minut, scedíme, prolisujeme a necháme vychladnout. Přidáme žloutky, mouku, vše uhněteme do hladkého těsta, osolíme, opepříme.
  2. Z těsta vytvarujeme asi centimetr silné placičky, v pánvi na rozehřátém oleji a 20 g másla placky smažíme (po každé straně asi 3 minuty).
  3. Oloupanou cibuli pokrájíme na kolečka a necháme zesklovatět na zbylém rozehřátém másle. Zalijeme červeným vínem, přidáme cukr, osolíme a opepříme. Uvedeme do varu, svaříme na polovinu.
  4. Placičky podáváme s vinnou omáčkou a hlávkovým salátem.