Bramborové placky s vinnou omáčkou
Ingredience
Brambory |
800 g |
Cibule |
3 ks |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Víno červené |
250 ml |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory oloupeme, nahrubo nakrájíme. Vaříme je v osolené vodě 20 minut, scedíme, prolisujeme a necháme vychladnout. Přidáme žloutky, mouku, vše uhněteme do hladkého těsta, osolíme, opepříme.
- Z těsta vytvarujeme asi centimetr silné placičky, v pánvi na rozehřátém oleji a 20 g másla placky smažíme (po každé straně asi 3 minuty).
- Oloupanou cibuli pokrájíme na kolečka a necháme zesklovatět na zbylém rozehřátém másle. Zalijeme červeným vínem, přidáme cukr, osolíme a opepříme. Uvedeme do varu, svaříme na polovinu.
- Placičky podáváme s vinnou omáčkou a hlávkovým salátem.