Plněné cukety v koprové smetaně

Ingredience


Cibule 1 ks
Cuketa 4 ks
Kopr čerstvý 2 polévková lžíce
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rajčata 2 ks
Rýže loupaná 40 g
Smetana sójová 150 ml
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Vepřové maso mleté 250 g
Vývar zeleninový 1200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rýži namočíme na 10 minut do studené vody, mezitím opláchneme cukety a konce odřízneme. Cukety oloupeme škrabkou tak, aby na nich zůstaly tenké proužky zelené slupky. Nakrájíme je na 5 cm dlouhé kousky, vydlabeme dužinu, okraj by měl zůstat asi 1 cm silný. Vydlabanou dužinu uschováme.
  2. Rýži necháme v sítu okapat, cibuli nasekáme nadrobno, smícháme s masem, rýží, vejcem, nasekanou petrželí, solí a pepřem, směsí naplníme cukety.
  3. Rajčata očistíme, nakrájíme na plátky. V hrnci rozpálíme olej, na dno položíme dužinu z cuket, na ni položíme plněné cukety, obložíme plátky rajčat. Přilijeme vývar, aby byly cukety zakryté. Dusíme pod pokličkou na mírném ohni asi hodinu.
  4. Hotové cukety vyjmeme, udržujeme teplé. Rajčata necháme v hrnci, přidáme k nim lžící nasekaného kopru, sójovou smetanu, vše rozmixujeme, přidáme zbylý kopr, sůl a pepř.
  5. Kousky cuket vložíme do teplé omáčky. Podáváme s čerstvým bílým pečivem.