Lilkový nákyp s treskou

Ingredience


Bylinky čerstvé - svazek 1 polévková lžíce
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Kapary sterilované 2 polévková lžíce
Lilek 1 ks
Olej olivový 4 polévková lžíce
Olivy černé 50 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata loupaná (konzervovaná) 400 g
Sůl 1 špetka
Treska aljašská 800 g
Tuk 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Lilek očistíme, nakrájíme na centimetr silné plátky, cibuli pokrájíme na tenká kolečka, česnek prolisujeme.
  2. Ve větší pánvi rozpálíme olej, přidáme lilek, opečeme, až změkne (ale neměl by zhnědnout). Necháme okapat na papírovém ubrousku, do pánve přidáme lžíci oleje, znovu rozpálíme a osmahneme na něm cibuli. Za stálého míchání přidáme česnek, kapary, olivy a rajčata, omáčku osolíme, opepříme, povaříme asi 5 minut, aby zhoustla. Vmícháme čerstvé bylinky.
  3. Filety z tresky opláchneme a osušíme. Nákypovou formu vymažeme tukem, nalijeme do ní omáčku a rozložíme filety. Lilky rovnoměrně rozložíme na rybu, poklademe vločkami rostlinného tuku.
  4. Formu dáme na pečící plech, kdyby vyteklo trochu šťávy. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 20 minut, aby lilky zhnědly.
  5. Podáváme s čerstvým salátem a bílým pečivem.