Lilkový nákyp s treskou
Ingredience
Bylinky čerstvé - svazek |
1 polévková lžíce |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Kapary sterilované |
2 polévková lžíce |
Lilek |
1 ks |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Olivy černé |
50 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
400 g |
Sůl |
1 špetka |
Treska aljašská |
800 g |
Tuk |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Lilek očistíme, nakrájíme na centimetr silné plátky, cibuli pokrájíme na tenká kolečka, česnek prolisujeme.
- Ve větší pánvi rozpálíme olej, přidáme lilek, opečeme, až změkne (ale neměl by zhnědnout). Necháme okapat na papírovém ubrousku, do pánve přidáme lžíci oleje, znovu rozpálíme a osmahneme na něm cibuli. Za stálého míchání přidáme česnek, kapary, olivy a rajčata, omáčku osolíme, opepříme, povaříme asi 5 minut, aby zhoustla. Vmícháme čerstvé bylinky.
- Filety z tresky opláchneme a osušíme. Nákypovou formu vymažeme tukem, nalijeme do ní omáčku a rozložíme filety. Lilky rovnoměrně rozložíme na rybu, poklademe vločkami rostlinného tuku.
- Formu dáme na pečící plech, kdyby vyteklo trochu šťávy. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 20 minut, aby lilky zhnědly.
- Podáváme s čerstvým salátem a bílým pečivem.