Celerový nákyp se sardelovou omáčkou
Ingredience
Celer bulvový |
400 g |
Česnek |
3 stroužek |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
5 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sardelové řezy |
50 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
2 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1 l |
Zakysaná smetana |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Celer oloupeme a nadrobno nakrájíme. Povaříme jej v osolené vodě asi 15 minut a necháme okapat.
- Celer rozmixujeme s moukou, nastrouhaným sýrem a vejci. Osolíme, opepříme a okořeníme muškátem. Celerovým pyré naplníme 4 zapékací formičky o obsahu 100 ml vymazané máslem a nákyp pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut. Upečený nákyp necháme vychladnout.
- Oloupaný česnek rozpůlíme a v mléce zvolna uvaříme doměkka. Máslo rozehřejeme s olejem a sardelové řezy na tuku prohřejeme. Rozmačkáme je vidličkou, přidáme rozmačkaný česnek, zakysanou smetanu a necháme přejít varem. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku.
- Ještě teplý nákyp vyklopíme z formiček na talíře, obložíme sardelovou omáčkou a podáváme.