Celerový nákyp se sardelovou omáčkou

Ingredience


Celer bulvový 400 g
Česnek 3 stroužek
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 5 polévková lžíce
Muškátový oříšek 1 špetka
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sardelové řezy 50 g
Sůl 2 kávová lžička
Sýr Parmezán 2 polévková lžíce
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 1 l
Zakysaná smetana 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Celer oloupeme a nadrobno nakrájíme. Povaříme jej v osolené vodě asi 15 minut a necháme okapat.
  2. Celer rozmixujeme s moukou, nastrouhaným sýrem a vejci. Osolíme, opepříme a okořeníme muškátem. Celerovým pyré naplníme 4 zapékací formičky o obsahu 100 ml vymazané máslem a nákyp pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut. Upečený nákyp necháme vychladnout.
  3. Oloupaný česnek rozpůlíme a v mléce zvolna uvaříme doměkka. Máslo rozehřejeme s olejem a sardelové řezy na tuku prohřejeme. Rozmačkáme je vidličkou, přidáme rozmačkaný česnek, zakysanou smetanu a necháme přejít varem. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku.
  4. Ještě teplý nákyp vyklopíme z formiček na talíře, obložíme sardelovou omáčkou a podáváme.