Oříškové suflé
Ingredience
Čokoláda hořká |
100 g |
Med včelí |
1 kávová lžička |
Pomeranče |
1 ks |
Smetana sójová |
150 ml |
Cukr krupice |
50 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Ořechy lískové |
80 g |
Skořice mletá |
1 špetka |
Sójový nápoj |
250 ml |
Tuk rostlinný |
50 g |
Vanilkový lusk |
0.5 ks |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- 40 g rostlinného tuku zpracujeme s moukou, vytvarujeme váleček, zabalíme do alobalu a necháme 10 minut v mrazáku. Lískové oříšky opražíme nasucho v pánvi dozlatova. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a spolu se skořicí a sójovým nápojem ji přivedeme v rendlíku k varu. Lusk vyjmeme a dřeň vyškrábneme zpět do sójového nápoje.
- Váleček těsta nakrájíme na plátky a jeden po druhém je vmícháme do vroucího sójového nápoje, aby do sebe nasákly tekutinu. Rendlík sejmeme z ohně a těsto přendáme do mísy.
- Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky postupně vmícháme do vanilkového krému a přidáme oříšky. Z bílků ušleháme pevný sníh, postupně zašleháváme cukr - 40 g. Po částech přidáváme do oříškového krému.
- Troubu předehřejeme na 180°C. Formu vytřeme zbylým tukem a vysypeme zbylým cukrem. Do formy přendáme suflé a zapékáme asi 25 minut, pak teplotu zvýšíme na 200°C a pečeme ještě 20 minut.
- Mezitím rozlámeme čokoládu na kousky, smícháme se smetanou a medem. Zahříváme v menším hrnci, až se čokoláda rozpustí. Pomeranč opláchneme v horké vodě, osušíme a čtvrtinu kůry nastrouháme na úzké proužky. Přimícháme do omáčky.
- Suflé upravíme na čtyři talířky, polijeme omáčkou a podáváme ozdobené proužky pomeranče.