Oříškové suflé

Ingredience


Čokoláda hořká 100 g
Med včelí 1 kávová lžička
Pomeranče 1 ks
Smetana sójová 150 ml
Cukr krupice 50 g
Mouka pšeničná hladká T 650 50 g
Ořechy lískové 80 g
Skořice mletá 1 špetka
Sójový nápoj 250 ml
Tuk rostlinný 50 g
Vanilkový lusk 0.5 ks
Vejce slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. 40 g rostlinného tuku zpracujeme s moukou, vytvarujeme váleček, zabalíme do alobalu a necháme 10 minut v mrazáku. Lískové oříšky opražíme nasucho v pánvi dozlatova. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a spolu se skořicí a sójovým nápojem ji přivedeme v rendlíku k varu. Lusk vyjmeme a dřeň vyškrábneme zpět do sójového nápoje.
  2. Váleček těsta nakrájíme na plátky a jeden po druhém je vmícháme do vroucího sójového nápoje, aby do sebe nasákly tekutinu. Rendlík sejmeme z ohně a těsto přendáme do mísy.
  3. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky postupně vmícháme do vanilkového krému a přidáme oříšky. Z bílků ušleháme pevný sníh, postupně zašleháváme cukr - 40 g. Po částech přidáváme do oříškového krému.
  4. Troubu předehřejeme na 180°C. Formu vytřeme zbylým tukem a vysypeme zbylým cukrem. Do formy přendáme suflé a zapékáme asi 25 minut, pak teplotu zvýšíme na 200°C a pečeme ještě 20 minut.
  5. Mezitím rozlámeme čokoládu na kousky, smícháme se smetanou a medem. Zahříváme v menším hrnci, až se čokoláda rozpustí. Pomeranč opláchneme v horké vodě, osušíme a čtvrtinu kůry nastrouháme na úzké proužky. Přimícháme do omáčky.
  6. Suflé upravíme na čtyři talířky, polijeme omáčkou a podáváme ozdobené proužky pomeranče.