Kynutý cop s meruňkovo-marcipánovou nádivkou

Ingredience


Brandy apricot 2 polévková lžíce
Džem meruňkový 2 polévková lžíce
Marcipánová hmota surová 200 g
Meruňky sušené 200 g
Sójový nápoj 3 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 500 ml
Cukr krupice 50 g
Cukr vanilka 1 ks
Droždí 1 kostka
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Sójový nápoj 125 ml
Sůl 1 špetka
Tuk 100 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. 125 ml sójového nápoje mírně zahřejeme v rendlíku. Mouku smícháme se sušeným droždím, vanilkovým cukrem a solí. Přidáme sójový nápoj, tuk, vejce a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme a necháme kynout na teplém místě asi 1 hodinu.
  2. Vodu si přivedeme k varu, vhodíme do ní sušené meruňky, promícháme a vodu ihned stáhneme. Meruňky si ve vodě necháme máčet asi 30 minut. Poté je necháme okapat na sítu a nasekáme najemno. Promícháme s marcipánovou hmotou, dvěma lžícemi sójového nápoje, meruňkovou brandy a džemem.
  3. Těsto znovu dobře propracujeme, vytvarujeme z něj váleček a rozdělíme ho na tři stejné díly. Na vále vytvarujeme z každého dílu obdélník o velikosti asi 20 x 40 cm. Každý obdélník rovnoměrně potřeme třetinou meruňkové nádivky. Pláty těsta srolujeme z delší strany asi na 40 cm dlouhou roládu. Všechny tři rolády spleteme v cop, konce pevně přitiskneme a zahrneme dospodu.
  4. Plech vyložíme pečícím papírem a kynutý cop na něj položíme. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 20 minut.
  5. Žloutek smícháme s jednou lžící sójového nápoje a cop směsí potřeme. Pečeme v předehřáté troubě na 175°C asi 40 - 45 minut. Po 25 minutách pečení cop zakryjeme alobalem, aby příliš nezhnědl.
  6. Po dopečení necháme cop trochu vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a podáváme čerstvý.