Sladká očka

Ingredience


Cukr krupice 100 g
Cukr moučkový 50 g
Džem rybízový 150 g
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Ořechy lískové 80 g
Sůl 1 špetka
Tuk 200 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vanilkový lusk 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rostlinný tuk utřeme s cukrem do pěny. Z vanilkového lusku vyškrábneme dřeň a smícháme ji se žloutky a solí, přidáme k pěně.
  2. Přidáme mouku, mleté oříšky a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme 2 hodiny v chladu.
  3. Těsto rozdělíme na 4 díly a z každého vytvarujeme dlouhý, tenký váleček. Každý nakrájíme na 10 plátků. Vytvarujeme kuličky a koncem vařečky uděláme ve středu malou jamku.
  4. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.
  5. Vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem. Rybízový džem zahřejeme v rendlíku a pomocí lžičky naplníme jamky oček. Necháme přes noc zaschnout.