Sladká očka
Ingredience
Cukr krupice |
100 g |
Cukr moučkový |
50 g |
Džem rybízový |
150 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Ořechy lískové |
80 g |
Sůl |
1 špetka |
Tuk |
200 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vanilkový lusk |
1 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 40 porcí
- Rostlinný tuk utřeme s cukrem do pěny. Z vanilkového lusku vyškrábneme dřeň a smícháme ji se žloutky a solí, přidáme k pěně.
- Přidáme mouku, mleté oříšky a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme 2 hodiny v chladu.
- Těsto rozdělíme na 4 díly a z každého vytvarujeme dlouhý, tenký váleček. Každý nakrájíme na 10 plátků. Vytvarujeme kuličky a koncem vařečky uděláme ve středu malou jamku.
- Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.
- Vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem. Rybízový džem zahřejeme v rendlíku a pomocí lžičky naplníme jamky oček. Necháme přes noc zaschnout.