Rajčatová polévka s knedlíčky

Ingredience


Brambory 500 g
Mouka pšeničná hladká T 650 75 g
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata 1000 g
Sůl 1 špetka
Sýr Ementál (Primátor) 100 g
Tymián čerstvý 4 ks
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Vývar z hovězích kostí 800 ml
Zelenina kořenová 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rajčata omyjeme a nakrájíme na čtvrtky, kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a polovinu odložíme stranou. Zbylou zeleninu nadrobno nakrájíme a spolu s rajčaty povaříme ve vývaru 20 minut.
  2. Oloupané brambory nakrájíme na kostky a vaříme 15 minut v osolené vodě. Scedíme je a najemno rozšťoucháme. Uhněteme je s moukou, žloutky a nastrouhaným sýrem. Těsto osolíme, opepříme a vmícháme lístky tymiánu.
  3. Z těsta vytvarujeme pomoučenýma rukama knedlíčky a opečeme je na oleji. Zbylou zeleninu nakrájíme na nudličky a povaříme v horké polévce asi 3 minuty.
  4. Polévku rozdělíme na talíře, vložíme knedlíčky a ozdobíme čerstvým tymiánem.