Salát z krevet s okurkami a jablky
Ingredience
Celer řapíkatý |
2 ks |
Cibulka jarní |
2 ks |
Citronová šťáva |
250 ml |
Cukr moučkový |
0.5 kávová lžička |
Jablka |
2 ks |
Kapary sterilované |
1 polévková lžíce |
Koriandr čerstvý |
1 kávová lžička |
Krevety tygří - loupané |
300 g |
Okurka salátová |
300 g |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pomeranče |
1 ks |
Salát hlávkový |
1 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Ještě zmrazené krevety ponoříme na dvě minuty do vařící vody, nato je ihned zchladíme ve vodě studené. Odlomíme hlavovou část, z krunýře maso vyloupneme.
- Zeleninu opláchneme, okurku oloupeme (zhruba 15 cm dlouhý kousek odřízneme a podélně nakrájíme na proužky). Zbylé okurky nakrájíme na kostičky, jablka neloupeme, jen rozčtvrtíme, vyřízneme jádřince a nakrájíme také na kostičky, pokapeme je citronovou šťávou, aby nezhnědla. Celer s cibulkami jemně pokrájíme. Pomeranč omyjeme kartáčkem a rozkrojíme. Odkrojíme dva plátky, zbytek krájíme na kostičky. Ze zbylého pomeranče vymačkáme šťávu.
- Salát rozebereme na listy, opláchneme, osušíme. Několika listy vyložíme salátovou mísu, zbylé nasekáme na kousky, vložíme do hluboké mísy, přidáme okurky, jablka, cibulky, celer a krevety. Zlehka promícháme, upravíme na mísu na salátové listy, na závěr ozdobíme okurkou, nakrájenou na proužky, přikryjeme a vložíme do chladničky.
- Příprava zálivky: citronovou šťávu smícháme se šťávou z pomeranče, přidáme 1/2 lžičky soli a cukru. Po kapkách vmícháme olej, na hrubo nasekaná semena koriandru a rozsekané kapary. Zálivku použijeme až při servírování salátu jako předkrmu.