Artyčokový salát s cizrnou
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Citrony |
1 ks |
Hořčice |
1 kávová lžička |
Kmín římský |
1 kávová lžička |
Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Ocet vinný |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Ořechy lískové |
50 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Artyčoky |
800 g |
Cibule |
1 ks |
Cizrna |
400 g |
Fazolové lusky zelené |
600 g |
Koriandr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
0.5 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 65 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cizrnu necháme přes noc máčet ve vodě. Fazolky blanšírujeme asi 5 minut, aby byly křupavé, scedíme a zchladíme ve studené vodě, příčně rozpůlíme. Cizrnu uvaříme ve vodě, ve které se máčela (asi 60 minut), slijeme, necháme vychladnout. Společně s fazolkami dáme do větší mísy.
- Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na jemná kolečka, karotku očistíme, nastrouháme nahrubo. Srdíčka artyčoků rozčtvrtíme, smícháme s mrkví, cibulí, nasekanou petrželí a koriandrem.
- Česnek oloupeme, kopr opláchneme, osušíme a nasekáme na jemno.
- Smícháme ocet, olej, hořčici, citrónovou šťávu, kmín, sůl, pepř a nakonec kopr. Dresinkem přelijeme zeleninu, promícháme.
- Lískové oříšky opražíme na suché pánvi, aby voněly, a nasypeme je na salát.