Bramborový salát s endivií

Ingredience


Cibule 1 ks
Cukr krupice 1 špetka
Ocet vinný 3 polévková lžíce
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Řeřicha 0.5 ks
Sůl 1 špetka
Vývar zeleninový 4 polévková lžíce
Zakysaná smetana 150 g
Anglická slanina 150 g
Brambory 4 ks
Štěrbák zahradní 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oloupeme, uvaříme a necháme mírně vychladnout. Endivii rozpůlíme, vyjmeme košťál, listy opláchneme ve vlažné vodě, osušíme a nakrájíme na tenké proužky.
  2. Cibuli nasekáme na jemno, vývar nalijeme do hrnce, přidáme ocet, cibuli, sůl, pepř, cukr a necháme přejít varem. Odstavíme z ohně, vmícháme olej, jednu bramboru rozmačkáme a přidáme do teplé zálivky.
  3. Zbývající brambory nakrájíme na malé kostičky. Proužky endivie vložíme do mísy, přidáme brambory, přelijeme dresinkem a opatrně promícháme, vše posypeme řeřichou.
  4. Na pánvi lehce osmahneme plátky slaniny a rozložíme je na salát. Smetanu podáváme zvlášť v misce.