Krémová hrášková polévka

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 50 g
Celer - nať 1 hrst
Cibule 1 ks
Hrášek 120 g
Hřebíček 2 ks
Karotka 800 g
Máta 4 ks
Mléko polotučné 150 ml
Mouka rýžová 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 hrst
Sůl 2 špetka
Voda pitná 1.1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupanou mrkev opláchneme, zúžené konce odkrojíme v délce 5 cm a nastrouháme do tvaru mrkviček. Zbytky od strouhání spolu s ostatní mrkví jemně nakrájíme. Celer očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, zapícháme do ní hřebíček. Celerovou nať spolu s petrželí opláchneme, osušíme a s bobkovým listem svážeme nití.
  2. Mrkvičky s hráškem podusíme mírně podlité osolenou vodou. Ostatní nakrájenou zeleninu vložíme do hrnce, zalijeme litrem vody, přidáme cibuli a svázané bylinky, osolíme, opepříme a pozvolna uvaříme doměkka.
  3. Poté bylinky s cibulí vyjmeme, zeleninu s vývarem rozmixujeme. V mléce rozmícháme mouku, přidáme do polévky a vše povaříme nepřikryté 5 minut. Podušené mrkvičky podélně rozkrojíme.
  4. Polévku nalijeme do talířů, okraje a střed ozdobíme hráškem, mrkvičkami a bylinkami a servírujeme.