Krémová hrášková polévka
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
50 g |
Celer - nať |
1 hrst |
Cibule |
1 ks |
Hrášek |
120 g |
Hřebíček |
2 ks |
Karotka |
800 g |
Máta |
4 ks |
Mléko polotučné |
150 ml |
Mouka rýžová |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 hrst |
Sůl |
2 špetka |
Voda pitná |
1.1 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupanou mrkev opláchneme, zúžené konce odkrojíme v délce 5 cm a nastrouháme do tvaru mrkviček. Zbytky od strouhání spolu s ostatní mrkví jemně nakrájíme. Celer očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, zapícháme do ní hřebíček. Celerovou nať spolu s petrželí opláchneme, osušíme a s bobkovým listem svážeme nití.
- Mrkvičky s hráškem podusíme mírně podlité osolenou vodou. Ostatní nakrájenou zeleninu vložíme do hrnce, zalijeme litrem vody, přidáme cibuli a svázané bylinky, osolíme, opepříme a pozvolna uvaříme doměkka.
- Poté bylinky s cibulí vyjmeme, zeleninu s vývarem rozmixujeme. V mléce rozmícháme mouku, přidáme do polévky a vše povaříme nepřikryté 5 minut. Podušené mrkvičky podélně rozkrojíme.
- Polévku nalijeme do talířů, okraje a střed ozdobíme hráškem, mrkvičkami a bylinkami a servírujeme.