Studená rajčatová polévka s bylinkami

Ingredience


Bazalka 10 ks
Bobkový list 1 ks
Chléb toastový 4 krajíc
Cibule 1 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 20 g
Máta 5 ks
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata 1 kg
Rozmarýn čerstvý 10 ks
Sůl 1 špetka
Voda pitná 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, rajčata omyjeme a nakrájíme na větší kostky. Bylinky opláchneme, osušíme a lístky rozmarýnu a máty jemně nakrájíme.
  2. Cibuli zpěníme na rozehřátém oleji, přidáme rajčata a za stálého míchání je opékáme 4 minuty. Přidáme nakrájené bylinky, pepř, osolíme, zalijeme půl litrem vody a na mírném plameni dusíme přikryté půl hodiny. Měkká rajčata propasírujeme, dle chuti přidáme koření, přisolíme a přisladíme. Směs i s hrncem vložíme do studené lázně, aby vychladla. Hrnec poté přiklopíme a necháme 3 hodiny odležet v chladničce.
  3. Toustový chléb nakrájíme na kostky o velikosti 2 cm a opečeme dozlatova na rozehřátém tuku. Opečené vložíme na papírový ubrousek, aby okapal přebytečný tuk, a okapané vložíme do misky.
  4. Vychlazenou polévku rozdělíme do talířů, posypeme nakrájenou bazalkou a podáváme s opečeným chlebem.