Krémová polévka z lilků
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Chléb toastový |
100 g |
Cibule |
2 ks |
Jogurt bílý |
4 kávová lžička |
Lilek |
600 g |
Margarín |
1 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
100 ml |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Paprika červená |
0.5 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 hrst |
Solamyl |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vývar zeleninový |
800 ml |
-
Doba přípravy: 75 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Lilky řádně očistíme, omyjeme, osušíme, podélně rozpůlíme a povrch nařežeme nožem do tvaru mřížky. Nasolíme a necháme půl hodiny odležet. Cibuli s česnekem oloupeme, nakrájíme na plátky a očištěnou papriku nakrájíme na kostičky.
- Lilek opláchneme od soli, vymačkáme z něj tekutinu a nařezanou plochou položíme na plech. Pečeme v troubě předehřáté na 180° C zhruba půl hodiny doměkka. Upečené necháme vychladnout a vykrojíme dužninu.
- Jednu cibuli s česnekem zpěníme na rozehřátém oleji na pánvi, přidáme vykrojenou lilkovou dužninu, zalijeme vývarem a mlékem a tři minuty vaříme. Poté směs rozmixujeme, přidáme solamyl rozmíchaný ve studené vodě, osolíme, opepříme a dvě minuty povaříme.
- Druhou pokrájenou cibuli osmažíme na tuku, plátky cibule vyjmeme a položíme na papírový ubrousek a na zbytku tuku opečeme toustový chléb.
- Polévku rozdělíme na talíře, do každé porce vložíme lžičku jogurtu, ozdobíme osmaženými plátky cibule, nakrájenou paprikou a petrželkou a podáváme s opečeným toustovým chlebem.