Krémová polévka z lilků

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Chléb toastový 100 g
Cibule 2 ks
Jogurt bílý 4 kávová lžička
Lilek 600 g
Margarín 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 100 ml
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Paprika červená 0.5 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 hrst
Solamyl 1 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vývar zeleninový 800 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Lilky řádně očistíme, omyjeme, osušíme, podélně rozpůlíme a povrch nařežeme nožem do tvaru mřížky. Nasolíme a necháme půl hodiny odležet. Cibuli s česnekem oloupeme, nakrájíme na plátky a očištěnou papriku nakrájíme na kostičky.
  2. Lilek opláchneme od soli, vymačkáme z něj tekutinu a nařezanou plochou položíme na plech. Pečeme v troubě předehřáté na 180° C zhruba půl hodiny doměkka. Upečené necháme vychladnout a vykrojíme dužninu.
  3. Jednu cibuli s česnekem zpěníme na rozehřátém oleji na pánvi, přidáme vykrojenou lilkovou dužninu, zalijeme vývarem a mlékem a tři minuty vaříme. Poté směs rozmixujeme, přidáme solamyl rozmíchaný ve studené vodě, osolíme, opepříme a dvě minuty povaříme.
  4. Druhou pokrájenou cibuli osmažíme na tuku, plátky cibule vyjmeme a položíme na papírový ubrousek a na zbytku tuku opečeme toustový chléb.
  5. Polévku rozdělíme na talíře, do každé porce vložíme lžičku jogurtu, ozdobíme osmaženými plátky cibule, nakrájenou paprikou a petrželkou a podáváme s opečeným toustovým chlebem.