Rybí polévka se zeleninou
Ingredience
Bazalka |
1 ks |
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
100 g |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Filé rybí |
200 g |
Hrášek |
100 g |
Krevety tygří - loupané |
100 g |
Mouka rýžová |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
100 g |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kořen |
100 g |
Pórek |
1 ks |
Smetana 12% (konzumní) |
200 ml |
Sůl |
1 špetka |
Vegeta |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kořenovou zeleninu očistíme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Pórek řádně omyjeme, nakrájíme na plátky a orestujeme v hrnci na lžíci oleje. K pórku přidáme pokrájenou zeleninu a zprudka opečeme minutu. Poté přilijeme litr vody, přidáme bobkový list a vegetu. Uvedeme k varu a přidáme hrášek. Polévku přikryjeme a vaříme doměkka 20 minut.
- Filé opláchneme, osušíme ubrouskem, pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Vložíme na rozehřátý olej a opečeme z každé strany 2 minuty. Poté filé přikryjeme a udržujeme teplé. Krevety opláchneme v horké vodě, necháme okapat a 14 krevet odložíme stranou.
- Malou naběračku vývaru smícháme se smetanou a moukou a vymícháme dohladka, přilijeme do hrnce a vše pozvolna vaříme 5 minut. Mezitím nakrájíme filé na kousky a spolu s krevetami přidáme do vroucí polévky a ještě chvilku povaříme. Na závěr polévku osolíme, opepříme, přidáme citronovou šťávu a ozdobíme odloženými krevetami a bazalkou. Polévka má mírně nakyslou chuť, proto je vhodná po oslavách.