Rybí polévka se zeleninou

Ingredience


Bazalka 1 ks
Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 100 g
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Filé rybí 200 g
Hrášek 100 g
Krevety tygří - loupané 100 g
Mouka rýžová 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 100 g
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel kořen 100 g
Pórek 1 ks
Smetana 12% (konzumní) 200 ml
Sůl 1 špetka
Vegeta 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kořenovou zeleninu očistíme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Pórek řádně omyjeme, nakrájíme na plátky a orestujeme v hrnci na lžíci oleje. K pórku přidáme pokrájenou zeleninu a zprudka opečeme minutu. Poté přilijeme litr vody, přidáme bobkový list a vegetu. Uvedeme k varu a přidáme hrášek. Polévku přikryjeme a vaříme doměkka 20 minut.
  2. Filé opláchneme, osušíme ubrouskem, pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Vložíme na rozehřátý olej a opečeme z každé strany 2 minuty. Poté filé přikryjeme a udržujeme teplé. Krevety opláchneme v horké vodě, necháme okapat a 14 krevet odložíme stranou.
  3. Malou naběračku vývaru smícháme se smetanou a moukou a vymícháme dohladka, přilijeme do hrnce a vše pozvolna vaříme 5 minut. Mezitím nakrájíme filé na kousky a spolu s krevetami přidáme do vroucí polévky a ještě chvilku povaříme. Na závěr polévku osolíme, opepříme, přidáme citronovou šťávu a ozdobíme odloženými krevetami a bazalkou. Polévka má mírně nakyslou chuť, proto je vhodná po oslavách.