Chřest s vaječným sypáním
Ingredience
Chřest bílý |
1 kg |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Margarín |
100 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 hrst |
Rajčata |
1 ks |
Strouhanka |
100 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Chřest omyjeme, oloupeme (pokud je mladý, loupat nemusíme), zdřevnatělé části odřízneme a chřest svážeme do čtyř svazků. V hrnci uvedeme do varu osolenou vodu s cukrem, citronovou šťávou a 10 g tuku. Do vroucí vody vložíme chřest a na mírném ohni vaříme 8 minut. Děravou naběračkou chřest vyjmeme, necháme okapat. Rozložíme na lněnou utěrku, druhou utěrkou chřest přikryjeme a udržujeme teplý.
- V době vaření chřestu opražíme na 80 g tuku strouhanku dozlatova. Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme, rozpůlíme, odkrojíme 4 plátky na ozdobu a zbylá nakrájíme na kostičky. Petrželku opláchneme, necháme okapat, jemně nakrájíme a smícháme s vejci, pepřem a strouhankou.
- Svazky chřestu rozvážeme, upravíme na podlouhlou mísu a vyjma hlaviček posypeme strouhankovou směsí. Ozdobíme plátky rajčat, vajec, posypeme petrželkou a ihned podáváme.