Ruský boršč
Ingredience
Bobkový list |
0.2 g |
Brambory |
70 g |
Červená řepa |
30 g |
Cibule |
30 g |
Citrony |
70 g |
Cukr krupice |
7 g |
Hovězí maso přední |
330 g |
Kosti hovězí řídké |
200 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Nové koření celé |
0.2 g |
Paprika mletá sladká |
7 g |
Rajčata |
70 g |
Slanina vepřová |
30 g |
Smetana 12% (konzumní) |
70 ml |
Sůl |
20 g |
Vepřová plec |
100 g |
Voda pitná |
1700 ml |
Zelenina kořenová |
100 g |
Zelí hlávkové bílé |
150 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 150 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Kosti omyjeme, rozsekáme a vložíme do hrnce. Přidáme opláchnuté hovězí a vepřové maso, zalijeme vodou, uvedeme do varu, omezíme příkon tepla, osolíme, přidáme nové koření a bobkový list, oloupanou a rozkrájenou cibuli a nejméně 2 hodiny zvolna vaříme. Vepřové maso vyjmeme dřív - rozvařilo by se.
- Po uvaření hvězího masa vývar procedíme hustým cedníkem, přidáme očištěnou, opláchnutou a na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, hlávkové zelí, oloupané a na kostičky nakrájené brambory a opláchnutá a na malé kousky nakrájená rajčata. Vše krátce povaříme.
- Slaninu nakrájíme na menší kostičky, mírně ji rozškvaříme, zpěníme na ní papriku a přidáme do polévky.
- Prosátou mouku rozšleháme se smetanou a za stálého promíchání vlijeme do polévky. Vaříme nejméně půl hodiny.
- Potom do polévky přidáme uvařenou, oloupanou červenou řepu, nakrájenou na hrubší nudličky, vložíme kostičky hovězího a vepřového masa, přichutíme cukrem a citronovou šťávou a krátce povaříme.