Špaňelské roscos-smažené koblížky

Ingredience


Anýz celý 0.5 polévková lžíce
Citrony 1 ks
Cukr krupice 120 g
Droždí sušené 1 balení
Likér anýzový 3 polévková lžíce
Mléko polotučné 125 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Olej olivový 125 ml
Sůl 1 špetka
Vanilkový lusk 1 ks
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zahřejeme olej, vsypeme anýz a necháme ho ohřát, aby olej dostal chuť a vůni po anýzu. Necháme vychladnout a přecedíme.
  2. V nádobě vyšleháme cukr, vejce, nastrouhanou citrónovou kůru, šťávu z citrónu, anýzovku, dřeň z vanilkového lusku, mléko a anýzový olej. Přidáme polovinu mouky, sůl, droždí, vlijeme směs, promícháme a přisypeme zbytek mouky. Těsto musí být nelepivé, pružné-jako na koblihy. Necháme kynout.
  3. Z vykynulého těsta děláme kuličky, zploštíme je na placku a uděláme v nich palcem uprostřed otvor tak aby vznikl kroužek. Po obvodu kroužku uděláme tupou stranou nože dokola rýhu. Poklademe na pomoučněný vál a postupně smažíme ve vrstvě rozpáleného oleje po obou stranách dozlatova.
  4. Usmažené roscos vyjmeme, necháme okapat a obalujeme v moučkovém cukru smíchaném se skořicí a anýzem.