Flan z mušlí

Ingredience


Estragon 1 špetka
Muškátový květ 1 špetka
Mušle srdcovky 800 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 6% (do kávy) 100 ml
Špenátový protlak mražený 300 g
Strouhanka 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čerstvé mušle očistíme a vaříme při vysoké teplotě ve 1/4 litru vody v zakrytém hrnci 5-6 minut. S hrncem občas zatřeseme.
  2. Nerozmrazený špenát dáme do hrnce s trochou vody a dusíme 5-10 minut. Necháme okapat, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Špenát smícháme se strouhankou, vejcem a smetanou.
  3. Mušle vyjmeme z hrnce, otevřeme a maso vyndáme. Přidáme ho do vaječné směsi spolu se sušeným estragonem a solí.
  4. Malé formičky vymažeme máslem nebo tukem, naplníme do tří čtvrtin směsí s mušlemi a pečeme ve vodní lázni v předehřáté troubě na 125 °C asi 20 minut.