Flan z mušlí
Ingredience
Estragon |
1 špetka |
Muškátový květ |
1 špetka |
Mušle srdcovky |
800 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 6% (do kávy) |
100 ml |
Špenátový protlak mražený |
300 g |
Strouhanka |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
250 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 26 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Čerstvé mušle očistíme a vaříme při vysoké teplotě ve 1/4 litru vody v zakrytém hrnci 5-6 minut. S hrncem občas zatřeseme.
- Nerozmrazený špenát dáme do hrnce s trochou vody a dusíme 5-10 minut. Necháme okapat, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Špenát smícháme se strouhankou, vejcem a smetanou.
- Mušle vyjmeme z hrnce, otevřeme a maso vyndáme. Přidáme ho do vaječné směsi spolu se sušeným estragonem a solí.
- Malé formičky vymažeme máslem nebo tukem, naplníme do tří čtvrtin směsí s mušlemi a pečeme ve vodní lázni v předehřáté troubě na 125 °C asi 20 minut.