Telecí kyselá polévka
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sádlo škvařené |
2 polévková lžíce |
Sůl |
2 kávová lžička |
Telecí hlava |
0.5 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
Víno bílé |
1 dl |
Voda pitná |
2.5 l |
Zelenina kořenová |
200 g |
Žemle tuková |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěnou telecí hlavu vaříme v osolené vodě spolu s oloupanou kořenovou zeleninou, pepřem a bobkovým listem. Měkké maso obereme a nadrobno nakrájíme.
- Polévku přecedíme a zahustíme světlou jíškou připravenou ze sádla a mouky. Okyselíme ji bílým vínem.
- Žemle nakrájíme na kostičky a necháme je oschnout v mírně vyhřáté troubě. Potom žemle zalijeme rozšlehanými vejci a na chvíli vložíme do trouby. Podáváme jako vložku do polévky.