Květáková polévka s jogurtem

Květáková polévka s jogurtem - obrázek

Ingredience


Cibule 1 ks
Jogurt bílý 200 g
Květák 500 g
Mandle 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mléko plnotučné 0.25 l
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Muškátový oříšek 1 špetka
Petržel - nať 1 ks
Sůl 1 špetka
Voda pitná 0.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Květák očistíme a rozdělíme na růžičky. Vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Snížíme teplotu, zakryjeme a vaříme 8-10 minut do změknutí. Scedíme a vodu si uchováme.
  2. Ve stejném hrnci rozehřejeme máslo a 1-2 minuty na něm opékáme mandlové lupínky. Vyjmeme a dáme stranou. Na výpeku zpěníme nasekanou cibuli a dusíme 5 minut doměkka.
  3. Přidáme mouku, sůl, muškátový oříšek a promícháme. Přidáme vodu z květáku a vaříme, až je polévka hladká. Odstavíme, přidáme květák, smetanový jogurt a rozmixujeme tyčovým mixérem.
  4. Vmícháme mléko a přivedeme k varu, ale již nevaříme. Polévku rozdělíme na talíře, posypeme nasekanou petrželkou, mandlovými lupínky a ihned podáváme.