Květáková polévka s jogurtem
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Jogurt bílý |
200 g |
Květák |
500 g |
Mandle |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
0.25 l |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 ks |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
0.5 l |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Květák očistíme a rozdělíme na růžičky. Vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Snížíme teplotu, zakryjeme a vaříme 8-10 minut do změknutí. Scedíme a vodu si uchováme.
- Ve stejném hrnci rozehřejeme máslo a 1-2 minuty na něm opékáme mandlové lupínky. Vyjmeme a dáme stranou. Na výpeku zpěníme nasekanou cibuli a dusíme 5 minut doměkka.
- Přidáme mouku, sůl, muškátový oříšek a promícháme. Přidáme vodu z květáku a vaříme, až je polévka hladká. Odstavíme, přidáme květák, smetanový jogurt a rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Vmícháme mléko a přivedeme k varu, ale již nevaříme. Polévku rozdělíme na talíře, posypeme nasekanou petrželkou, mandlovými lupínky a ihned podáváme.