Polévka z hlemýžďů

Ingredience


Celer bulvový 80 g
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Listové těsto 2 ks
Máslo čerstvé 40 g
Mléko plnotučné 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Mrkev kořen 1 ks
Muškátový květ 1 špetka
Pepř bílý 1 špetka
Petržel - nať 0.5 ks
Smetana 33% (šlehačka) 100 ml
Sterilovaní šneci v hovězím bujonu 1 ks
Sůl 1 špetka
Tymián sušený 0.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Víno bílé 100 ml
Vývar drůbeží 0.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plátky listového těsta necháme změknout. Cibuli oloupeme a nasekáme. Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme nadrobno. Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme. Šneky vyjmeme z konzervy a nakrájíme nadrobno.
  2. Máslo rozpustíme a podusíme na něm nakrájenou zeleninu, přidáme česnek, zaprášíme moukou a necháme krátce zpěnit. Za stálého míchání přilijeme polovinu vývaru.
  3. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme hlemýždě, víno, zbylý vývar a smetanu. Okořeníme a necháme 5 minut vařit, přidáme nasekanou petrželku. Polévku nalijeme do čtyř šálků.
  4. Pláty těsta rozpůlíme a rozválíme. Nakrájíme je tak, aby těsto dobře krylo šálky s polévkou. Pevně přitiskneme k okrajům šálků a necháme 5 minut odpočinout. Žloutek rozmícháme s mlékem a těsto jím potřeme. Dáme na 15 minut zapéct do trouby a podáváme.