Polévka z hlemýžďů
Ingredience
Celer bulvový |
80 g |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Listové těsto |
2 ks |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mléko plnotučné |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Muškátový květ |
1 špetka |
Pepř bílý |
1 špetka |
Petržel - nať |
0.5 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml |
Sterilovaní šneci v hovězím bujonu |
1 ks |
Sůl |
1 špetka |
Tymián sušený |
0.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Víno bílé |
100 ml |
Vývar drůbeží |
0.5 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Plátky listového těsta necháme změknout. Cibuli oloupeme a nasekáme. Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme nadrobno. Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme. Šneky vyjmeme z konzervy a nakrájíme nadrobno.
- Máslo rozpustíme a podusíme na něm nakrájenou zeleninu, přidáme česnek, zaprášíme moukou a necháme krátce zpěnit. Za stálého míchání přilijeme polovinu vývaru.
- Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme hlemýždě, víno, zbylý vývar a smetanu. Okořeníme a necháme 5 minut vařit, přidáme nasekanou petrželku. Polévku nalijeme do čtyř šálků.
- Pláty těsta rozpůlíme a rozválíme. Nakrájíme je tak, aby těsto dobře krylo šálky s polévkou. Pevně přitiskneme k okrajům šálků a necháme 5 minut odpočinout. Žloutek rozmícháme s mlékem a těsto jím potřeme. Dáme na 15 minut zapéct do trouby a podáváme.