Grilovaný losos s paprikovou omáčkou

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Citrony 1 ks
Losos - filety 800 g
Máslo čerstvé 70 g
Olej olivový 1 polévková lžíce
Paprika červená 2 ks
Pepř cayenský 1 špetka
Pepř černý mletý 6 g
Smetana 33% (šlehačka) 100 ml
Sůl 10 g
Tymián sušený 1 špetka
Víno bílé 100 ml
Vývar drůbeží 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Papriku omyjeme, rozpůlíme a vyjmeme semínka, polovinu paprik dáme pod gril a pečeme, až se na slupce objeví puchýře. Vyjmeme a oloupeme. Nakrájíme na kostičky.
  2. Oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. V rendlíku rozpálíme olej, přidáme 40–50 g másla a cibuli necháme zesklovatět. Přidáme česnek a papriku.
  3. Podušenou papriku zalijeme vínem a vývarem, povaříme dvě minuty a přilijeme smetanu. Ochutíme solí, pepřem, cayenským pepřem, tymiánem a 3 minuty povaříme. Papriku vybereme děrovanou lžící. Vše rozmixujeme. Kostičky papriky ponecháme stranou, přidáme do omáčky a necháme 3 minuty prohřát.
  4. Filé z lososa omyjeme, osušíme a pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme.
  5. Rošt v troubě pokryjeme alobalem a rozložíme na něj lososa. Na něj dáme zbylé kousky másla. Grilujeme 5 minut, potom obrátíme a grilujeme ještě 5 minut.
  6. Hotovou rybu dáme na mísu a podáváme s paprikovou omáčkou.