Grilovaný losos s paprikovou omáčkou
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Citrony |
1 ks |
Losos - filety |
800 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Paprika červená |
2 ks |
Pepř cayenský |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
6 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml |
Sůl |
10 g |
Tymián sušený |
1 špetka |
Víno bílé |
100 ml |
Vývar drůbeží |
100 ml |
-
Doba přípravy: 12 min
-
Doba vaření: 33 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Papriku omyjeme, rozpůlíme a vyjmeme semínka, polovinu paprik dáme pod gril a pečeme, až se na slupce objeví puchýře. Vyjmeme a oloupeme. Nakrájíme na kostičky.
- Oloupeme cibuli a česnek, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. V rendlíku rozpálíme olej, přidáme 40–50 g másla a cibuli necháme zesklovatět. Přidáme česnek a papriku.
- Podušenou papriku zalijeme vínem a vývarem, povaříme dvě minuty a přilijeme smetanu. Ochutíme solí, pepřem, cayenským pepřem, tymiánem a 3 minuty povaříme. Papriku vybereme děrovanou lžící. Vše rozmixujeme. Kostičky papriky ponecháme stranou, přidáme do omáčky a necháme 3 minuty prohřát.
- Filé z lososa omyjeme, osušíme a pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme.
- Rošt v troubě pokryjeme alobalem a rozložíme na něj lososa. Na něj dáme zbylé kousky másla. Grilujeme 5 minut, potom obrátíme a grilujeme ještě 5 minut.
- Hotovou rybu dáme na mísu a podáváme s paprikovou omáčkou.