Nové brambory zapékané se smetanou
Ingredience
Brambory rané |
800 g |
Česnek |
4 stroužek |
Majoránka čerstvá |
0.5 hrst |
Margarín |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
200 ml |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Řádně očištěné brambory uvaříme i se slupkou v osolené vodě téměř doměkka. Slijeme a ještě teplé oloupeme.
- Česnek oloupeme a prolisujeme, majoránku opláchneme, osušíme, několik lístků necháme stranou, zbytek jemně nasekáme. Smetanu rozmícháme s moukou, žloutky, česnekem, majoránkou a pepřem.
- Brambory vložíme do vymaštěné zapékací mísy, polijeme připravenou smetanou, zlehka promícháme, vložíme do trouby předehřáté na 200°C a zapékáme dočervena, zhruba půl hodiny.
- Hotové brambory ozdobíme lístky majoránky a servírujeme jako přílohu či jako lehkou večeři.