Nové brambory zapékané se smetanou

Ingredience


Brambory rané 800 g
Česnek 4 stroužek
Majoránka čerstvá 0.5 hrst
Margarín 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 12% (konzumní) 200 ml
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Řádně očištěné brambory uvaříme i se slupkou v osolené vodě téměř doměkka. Slijeme a ještě teplé oloupeme.
  2. Česnek oloupeme a prolisujeme, majoránku opláchneme, osušíme, několik lístků necháme stranou, zbytek jemně nasekáme. Smetanu rozmícháme s moukou, žloutky, česnekem, majoránkou a pepřem.
  3. Brambory vložíme do vymaštěné zapékací mísy, polijeme připravenou smetanou, zlehka promícháme, vložíme do trouby předehřáté na 200°C a zapékáme dočervena, zhruba půl hodiny.
  4. Hotové brambory ozdobíme lístky majoránky a servírujeme jako přílohu či jako lehkou večeři.