Směs z plodů moře a zeleniny

Ingredience


Celer řapíkatý 1 ks
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Cuketa 1 ks
Krevety tygří - loupané 300 g
Máslo čerstvé 30 g
Mořský ďas 500 g
Mrkev kořen 1 ks
Mušle slávky 500 g
Mušle srdcovky 500 g
Mušle svatojakubské 4 ks
Pepř cayenský 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 0.5 ks
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Provensálské koření 1 špetka
Šafrán 1 špetka
Šalotka 2 ks
Smetana 16% (pochoutková) 100 ml
Sůl 1 špetka
Víno bílé 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Slávky vypereme a očistíme, otevřené vyhodíme. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Slávky s cibulkou, česnekem, provensálskými bylinkami a vínem vaříme v zakrytém hrnci asi 6-8 minut. Hotové mušle vyloupeme z ulit, ty, které se neotevřou během vaření, vyhodíme. Část jich necháme v ulitě. Vývar přecedíme přes síto a dáme stranou, mušle necháme na sítu.
  2. Mořského ďasa nakrájíme na kousky o váze asi 50 g. Jsou-li v hřebenatkách jikry, oddělíme je od svalu a dáme stranou. Maso rozpůlíme, krevety vyloupeme, zbavíme střívka, opláchneme a osušíme.
  3. Šalotku oloupeme, mrkev oškrábeme, cuketu omyjeme a vše nakrájíme na malé kostičky. Celerový stonek očistíme, opereme a nakrájíme na tenké plátky.
  4. V kastrolu rozehřejeme máslo a podusíme na něm zeleninu, pak přidáme kousky mořského ďasa a dusíme ještě 6 minut. Směs během dušení asi dvakrát obrátíme.
  5. Přidáme hřebenatky, krevety a vše zalijeme vývarem z mušlí. Přilijeme smetanu, rajský protlak, šafrán, sůl, pepře a necháme 4 minuty prohřát. Minutu před koncem vaření přidáme jikry a mušle ze síta. Mušle ponechané v ulitách slouží jako ozdoba.
  6. Podáváme posypané lístky koriandru nebo petrželky.