Směs z plodů moře a zeleniny
Ingredience
Celer řapíkatý |
1 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cuketa |
1 ks |
Krevety tygří - loupané |
300 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mořský ďas |
500 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Mušle slávky |
500 g |
Mušle srdcovky |
500 g |
Mušle svatojakubské |
4 ks |
Pepř cayenský |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
0.5 ks |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Provensálské koření |
1 špetka |
Šafrán |
1 špetka |
Šalotka |
2 ks |
Smetana 16% (pochoutková) |
100 ml |
Sůl |
1 špetka |
Víno bílé |
250 ml |
-
Doba přípravy: 18 min
-
Doba vaření: 26 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Slávky vypereme a očistíme, otevřené vyhodíme. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Slávky s cibulkou, česnekem, provensálskými bylinkami a vínem vaříme v zakrytém hrnci asi 6-8 minut. Hotové mušle vyloupeme z ulit, ty, které se neotevřou během vaření, vyhodíme. Část jich necháme v ulitě. Vývar přecedíme přes síto a dáme stranou, mušle necháme na sítu.
- Mořského ďasa nakrájíme na kousky o váze asi 50 g. Jsou-li v hřebenatkách jikry, oddělíme je od svalu a dáme stranou. Maso rozpůlíme, krevety vyloupeme, zbavíme střívka, opláchneme a osušíme.
- Šalotku oloupeme, mrkev oškrábeme, cuketu omyjeme a vše nakrájíme na malé kostičky. Celerový stonek očistíme, opereme a nakrájíme na tenké plátky.
- V kastrolu rozehřejeme máslo a podusíme na něm zeleninu, pak přidáme kousky mořského ďasa a dusíme ještě 6 minut. Směs během dušení asi dvakrát obrátíme.
- Přidáme hřebenatky, krevety a vše zalijeme vývarem z mušlí. Přilijeme smetanu, rajský protlak, šafrán, sůl, pepře a necháme 4 minuty prohřát. Minutu před koncem vaření přidáme jikry a mušle ze síta. Mušle ponechané v ulitách slouží jako ozdoba.
- Podáváme posypané lístky koriandru nebo petrželky.