Marinovaná hlíva s rajčaty

Ingredience


Balsamico ocet 4 polévková lžíce
Bazalka 1 ks
Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Hlíva ústřičná 300 g
Olej olivový 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata 500 g
Sůl 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytá rajčata nakrájíme na plátky, cibuli s česnekem oloupeme a drobně nakrájíme. Bazalku opláchneme a vodu vytřeseme. Hlívu otřeme papírovým ubrouskem a hlavy roztrhneme na 3 kousky.
  2. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, hlívy na něm opečeme z obou stran dvě minuty. Poté ji vyjmeme a rozložíme na větší mísu.
  3. Zbývající olej rozehřejeme na pánvi, vložíme rajčata, opečeme z každé strany dvě minuty. Poté přidáme česnek s cibulí, přiklopíme a přikryté dusíme 5 minut. Jednou promícháme. Dle chuti osolíme a opepříme a rozložíme na mísu k houbám.
  4. Do zbylého oleje přilijeme ocet, 3 lžíce vody, osolíme, opepříme a marinádu necháme přejít varem. Ještě horkou marinádou přelijeme houby s rajčaty, přikryjeme a necháme odstát půl hodiny při pokojové teplotě. Na závěr posypeme bazalkou a podáváme jako přílohu ke grilovanému masu a rybám anebo jako součást studeného bufetu.