Roštěná po kraňsku
Ingredience
Brambory |
2 ks |
Cibule |
200 g |
Hovězí roštěnka níz. peč. |
1000 g |
Mrkev kořen |
2 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 ks |
Sádlo škvařené |
100 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián sušený |
1 špetka |
Víno bílé |
1 dl |
Vývar z hovězích kostí |
0.5 l |
Zakysaná smetana |
2.5 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytý roštěnec osolíme, opepříme a po všech stranách zprudka opečeme na sádle. Maso vyjmeme. Ve výpeku osmahneme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a petržel.
- Do pekáče vložíme opečené maso, obložíme osmahnutou cibulí a zeleninou a přilijeme víno a vývar (nebo vodu). Pečeme v silně vyhřáté troubě doměkka.
- K téměř měkkému masu přidáme tymián a oloupané, nastrouhané brambory a podle potřeby dolijeme vývar. Dusíme tak dlouho, až brambory změknou a rozvaří se, aby zahustily šťávu.
- Nakonec do pokrmu přidáme zakysanou smetanu.