Rybí filety po thajsku
Ingredience
Bambusové výhonky konzervované |
150 g |
Česnek |
1 stroužek |
Cibulka jarní |
8 ks |
Citronová šťáva |
250 ml |
Fazolové lusky zelené |
200 g |
Limetka |
1 ks |
Máta |
1 kávová lžička |
Mořská štika - filety |
800 g |
Mrkev kořen |
200 g |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Omáčka sójová |
2 polévková lžíce |
Paprika červená |
1 ks |
Paprika žlutá |
1 ks |
Pepř černý celý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Zázvor celý |
0.2 ks |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Opláchnuté filety osušíme, odstraníme kůstky, opatrně nožem odstraníme kůži. Takto připravené filety potřeme solí, zakapeme citronovou šťávou, nakrájíme na plátky a vyskládáme do nádoby s víkem. Přikryjeme a uložíme na půl hodiny do chladničky.
- Mezitím bambusové výhonky scedíme, necháme okapat, nakrájíme na proužky. Očištěné fazolky opláchneme, nakrájíme a povaříme v osolené vodě 5 minut, poté je zchladíme, slijeme a necháme okapat. Jarní cibulky očistíme, i s natí nakrájíme na plátky, mrkev oloupeme, nakrájíme nejprve na tenké plátky, poté na 3 mm silné proužky. Papriky očistíme, omyjeme, pokrájíme na stejně silné proužky jako mrkev. Zázvor s česnekem oloupeme a krájíme na kostičky.
- Česnek se zázvorem opečeme do růžova na 2 lžících rozpáleného oleje, přidáme cibulku, po minutě ostatní zeleninu. Vše opékáme 3 minuty za stálého míchání, následně vmícháme bambusové výhonky, zakapeme sójovou omáčkou, osolíme a opékáme další 4 minuty do křupava. Pánev zakryjeme, směs udržujeme teplou.
- Zbylé 2 lžíce oleje rozehřejeme na pánvi, vložíme filety, které jsme po vyjmutí z chladničky vytřeli do sucha. Posypeme čerstvě namletým pepřem, pozvolna opékáme 3 minuty na každé straně.
- Hotovou zeleninovou směs upravíme na mísu, na ni rozložíme opečené filety, ozdobíme plátky limetky, lístky máty a ihned servírujeme s dušenou rýží.