Rybí filety po thajsku

Ingredience


Bambusové výhonky konzervované 150 g
Česnek 1 stroužek
Cibulka jarní 8 ks
Citronová šťáva 250 ml
Fazolové lusky zelené 200 g
Limetka 1 ks
Máta 1 kávová lžička
Mořská štika - filety 800 g
Mrkev kořen 200 g
Olej olivový 4 polévková lžíce
Omáčka sójová 2 polévková lžíce
Paprika červená 1 ks
Paprika žlutá 1 ks
Pepř černý celý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Zázvor celý 0.2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Opláchnuté filety osušíme, odstraníme kůstky, opatrně nožem odstraníme kůži. Takto připravené filety potřeme solí, zakapeme citronovou šťávou, nakrájíme na plátky a vyskládáme do nádoby s víkem. Přikryjeme a uložíme na půl hodiny do chladničky.
  2. Mezitím bambusové výhonky scedíme, necháme okapat, nakrájíme na proužky. Očištěné fazolky opláchneme, nakrájíme a povaříme v osolené vodě 5 minut, poté je zchladíme, slijeme a necháme okapat. Jarní cibulky očistíme, i s natí nakrájíme na plátky, mrkev oloupeme, nakrájíme nejprve na tenké plátky, poté na 3 mm silné proužky. Papriky očistíme, omyjeme, pokrájíme na stejně silné proužky jako mrkev. Zázvor s česnekem oloupeme a krájíme na kostičky.
  3. Česnek se zázvorem opečeme do růžova na 2 lžících rozpáleného oleje, přidáme cibulku, po minutě ostatní zeleninu. Vše opékáme 3 minuty za stálého míchání, následně vmícháme bambusové výhonky, zakapeme sójovou omáčkou, osolíme a opékáme další 4 minuty do křupava. Pánev zakryjeme, směs udržujeme teplou.
  4. Zbylé 2 lžíce oleje rozehřejeme na pánvi, vložíme filety, které jsme po vyjmutí z chladničky vytřeli do sucha. Posypeme čerstvě namletým pepřem, pozvolna opékáme 3 minuty na každé straně.
  5. Hotovou zeleninovou směs upravíme na mísu, na ni rozložíme opečené filety, ozdobíme plátky limetky, lístky máty a ihned servírujeme s dušenou rýží.