Polský boršč se smetanou
Ingredience
Bobkový list |
0.1 g |
Brambory |
700 g |
Celer bulvový |
30 g |
Červená řepa |
333 g |
Kopr čerstvý |
10 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
33 g |
Mrkev kořen |
67 g |
Nové koření celé |
0.7 g |
Ocet kvasný lihový |
20 g |
Petržel kořen |
67 g |
Slanina vepřová |
200 g |
Smetana 12% (konzumní) |
200 ml |
Sůl |
10 g |
Vývar z hovězích kostí |
1200 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Vývar z hovězích kostí převaříme.
- Do mírně vroucího vývaru přidáme očištěnou, opláchnutou a na malé kousky nakrájenou červenou řepu, očištěnou mrkev, celer, petržel, nové koření, bobkový list a ocet. Vše povaříme nejméně 20 minut.
- Smetanu promícháme s prosátou moukou a za stálého míchání vlijeme do polévky. Krátce povaříme a dochutíme solí.
- Brambory opláchneme a uvaříme, slaninu nakrájíme na malé kostičky a necháme částečně roztavit.
- Polévku scedíme.
- Jednotlivé porce boršče podáváme v šálcích, vařené brambory podáváme na dezertním talířku, přelité rozpuštěnou slaninou a sypané omytou, jemně nakrájenou pažitkou nebo koprem.