Polský boršč se smetanou

Ingredience


Bobkový list 0.1 g
Brambory 700 g
Celer bulvový 30 g
Červená řepa 333 g
Kopr čerstvý 10 g
Mouka pšeničná hladká T 650 33 g
Mrkev kořen 67 g
Nové koření celé 0.7 g
Ocet kvasný lihový 20 g
Petržel kořen 67 g
Slanina vepřová 200 g
Smetana 12% (konzumní) 200 ml
Sůl 10 g
Vývar z hovězích kostí 1200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vývar z hovězích kostí převaříme.
  2. Do mírně vroucího vývaru přidáme očištěnou, opláchnutou a na malé kousky nakrájenou červenou řepu, očištěnou mrkev, celer, petržel, nové koření, bobkový list a ocet. Vše povaříme nejméně 20 minut.
  3. Smetanu promícháme s prosátou moukou a za stálého míchání vlijeme do polévky. Krátce povaříme a dochutíme solí.
  4. Brambory opláchneme a uvaříme, slaninu nakrájíme na malé kostičky a necháme částečně roztavit.
  5. Polévku scedíme.
  6. Jednotlivé porce boršče podáváme v šálcích, vařené brambory podáváme na dezertním talířku, přelité rozpuštěnou slaninou a sypané omytou, jemně nakrájenou pažitkou nebo koprem.