Kuře na bylinkách
Ingredience
Anýz mletý |
1 špetka |
Celer řapíkatý |
2 ks |
Česnek |
5 stroužek |
Fenykl čerstvý |
0.25 hrst |
Kuře |
800 g |
Majoránka |
0.25 hrst |
Mrkev kořen |
400 g |
Oregano čerstvé |
0.25 hrst |
Pepř černý celý |
0.25 kávová lžička |
Petržel kořen |
300 g |
Petržel - nať |
1 hrst |
Pórek |
1 ks |
Rozmarýn čerstvý |
0.25 hrst |
Šalvěj čerstvá |
0.25 hrst |
Sůl |
1 špetka |
Tymián čerstvý |
0.25 hrst |
Víno bílé |
100 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěnou zeleninu omyjeme, pórek, mrkev a celer nakrájíme na plátky přibližně centimetr. Bylinky řádně propláchneme, vodu vytřeseme, lístky otrháme a jemně nasekáme. Kuře opláchneme, celé posypeme nahrubo umletým pepřem a polovinou bylinek (druhou polovinu bylinek uchováme v uzavřené nádobě). Konce křídel založíme pod trup, nohy svážeme nití (tzv. drezírování).
- Připravenou zeleninu zlehka promícháme, vložíme do sáčku na pečení, přidáme kuře, zalijeme vínem a sáček pečlivě uzavřeme. Položíme na studený plech, sáček na několika místech propíchneme a vložíme do předehřáté trouby. Sáček se nafoukne a kuřecí maso, připravované v páře, uvolňované ze zeleniny i vína je mimořádně chutné. Pečeme 75 minut.
- Upečené kuře položíme na větší mísu, sáček roztřihneme, kuře opatrně vyjmeme, naporcujeme, posypeme bylinkami, které jsme dali stranou, ozdobíme petrželkou a ihned servírujeme.