Kuře na bylinkách

Ingredience


Anýz mletý 1 špetka
Celer řapíkatý 2 ks
Česnek 5 stroužek
Fenykl čerstvý 0.25 hrst
Kuře 800 g
Majoránka 0.25 hrst
Mrkev kořen 400 g
Oregano čerstvé 0.25 hrst
Pepř černý celý 0.25 kávová lžička
Petržel kořen 300 g
Petržel - nať 1 hrst
Pórek 1 ks
Rozmarýn čerstvý 0.25 hrst
Šalvěj čerstvá 0.25 hrst
Sůl 1 špetka
Tymián čerstvý 0.25 hrst
Víno bílé 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou zeleninu omyjeme, pórek, mrkev a celer nakrájíme na plátky přibližně centimetr. Bylinky řádně propláchneme, vodu vytřeseme, lístky otrháme a jemně nasekáme. Kuře opláchneme, celé posypeme nahrubo umletým pepřem a polovinou bylinek (druhou polovinu bylinek uchováme v uzavřené nádobě). Konce křídel založíme pod trup, nohy svážeme nití (tzv. drezírování).
  2. Připravenou zeleninu zlehka promícháme, vložíme do sáčku na pečení, přidáme kuře, zalijeme vínem a sáček pečlivě uzavřeme. Položíme na studený plech, sáček na několika místech propíchneme a vložíme do předehřáté trouby. Sáček se nafoukne a kuřecí maso, připravované v páře, uvolňované ze zeleniny i vína je mimořádně chutné. Pečeme 75 minut.
  3. Upečené kuře položíme na větší mísu, sáček roztřihneme, kuře opatrně vyjmeme, naporcujeme, posypeme bylinkami, které jsme dali stranou, ozdobíme petrželkou a ihned servírujeme.