Pomerančové šodó s vínem a jahodovou omáčkou
Ingredience
Citronová šťáva |
125 ml |
Citronová tráva |
1 ks |
Cukr krupice |
50 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Hroznové víno |
400 ml |
Jahody zahradní |
400 g |
Pomeranče |
1 ks |
Pudinkový prášek - vanilkový |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Želatina bílá plátky |
100 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 2 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Želatinu necháme nabobtnat v 50 ml studené vody. Pomeranč řádně omyjeme, kůru nastrouháme, šťávu vymačkáme a přecedíme. Nabobtnalou želatinu rozpustíme v 50 ml vína, odstavíme, po chvíli přilijeme zbytek vína, přidáme pomerančovou kůru a šťávu, 30 g cukru, vanilkový cukr. Směs vychladíme za občasného promíchání 8 minut v ledové lázni (nejlépe ve vodě s kostkami ledu). Směs by měla trochu zhoustnout.
- Zatím vyšleháme ze smetany šlehačku, opatrně ji vmícháme do tuhnoucího želé. Připraveným šodó naplníme čtyři pudinkové formy, které jsme vypláchli studenou vodou a uložíme alespoň na 6 hodin do chladničky.
- Jahody očistíme, opláchneme, nakrájíme na kousky a zakapeme citronovou šťávou. Připravedné jahody zprudka vaříme 2 minuty, přidáme pudinkový prášek, vaříme za stálého míchání, až omáčka trochu zhoustne. Na závěr osladíme 20 g cukru.
- Vychlazený šodó krém uvolníme po obvodě forem hrotem nože, na pár vteřin ponoříme do horké vody. Krém poté vyklopíme na talířky, okolo zalijeme jahodovou omáčkou, ozdobíme citronovou trávou a ihned servírujeme. Velmi zajímavou kombinací je smíchaná chuť studeného krému a teplé omáčky.