Pomerančové šodó s vínem a jahodovou omáčkou

Ingredience


Citronová šťáva 125 ml
Citronová tráva 1 ks
Cukr krupice 50 g
Cukr vanilka 1 ks
Hroznové víno 400 ml
Jahody zahradní 400 g
Pomeranče 1 ks
Pudinkový prášek - vanilkový 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 150 ml
Želatina bílá plátky 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Želatinu necháme nabobtnat v 50 ml studené vody. Pomeranč řádně omyjeme, kůru nastrouháme, šťávu vymačkáme a přecedíme. Nabobtnalou želatinu rozpustíme v 50 ml vína, odstavíme, po chvíli přilijeme zbytek vína, přidáme pomerančovou kůru a šťávu, 30 g cukru, vanilkový cukr. Směs vychladíme za občasného promíchání 8 minut v ledové lázni (nejlépe ve vodě s kostkami ledu). Směs by měla trochu zhoustnout.
  2. Zatím vyšleháme ze smetany šlehačku, opatrně ji vmícháme do tuhnoucího želé. Připraveným šodó naplníme čtyři pudinkové formy, které jsme vypláchli studenou vodou a uložíme alespoň na 6 hodin do chladničky.
  3. Jahody očistíme, opláchneme, nakrájíme na kousky a zakapeme citronovou šťávou. Připravedné jahody zprudka vaříme 2 minuty, přidáme pudinkový prášek, vaříme za stálého míchání, až omáčka trochu zhoustne. Na závěr osladíme 20 g cukru.
  4. Vychlazený šodó krém uvolníme po obvodě forem hrotem nože, na pár vteřin ponoříme do horké vody. Krém poté vyklopíme na talířky, okolo zalijeme jahodovou omáčkou, ozdobíme citronovou trávou a ihned servírujeme. Velmi zajímavou kombinací je smíchaná chuť studeného krému a teplé omáčky.