Tyrolský třešňový závin s ořechy

Ingredience


Citronová kůra 1 šálek
Cukr moučkový 100 g
Listové těsto 400 g
Máslo čerstvé 40 g
Ořechy vlašské 60 g
Skořice mletá 1 kávová lžička
Strouhanka 80 g
Třešně 800 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Těsto vyjmeme, při pokojové teplotě necháme rozmrazit (zhruba hodinu). Třešně omyjeme, vypeckujeme, necháme okapat, ořechy hrubě nasekáme. Moučkový cukr smícháme se skořicí a citronovou kůrou. Na másle opražíme do zlatova strouhanku, necháme vychladnout.
  2. Z těsta vyválíme dva stejně velké čtvercové pláty na pomoučených utěrkách, zhruba o hraně 40 cm. Posypeme strouhankou, třešněmi a skořicovým cukrem, na okrajích necháme 3 cm široké pruhy neposypané, které na všech stranách přeložíme přes náplň, pomocí utěrky svineme do závinu. Závitky položíme na plech, vyložený pečícím papírem hladkou stranou dolů. Oba záviny potřeme rozšlehaným žloutkem, vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme do zlatova ve střední části trouby přibližně 40 minut.
  3. Upečené záviny necháme zčásti vychladnout, před servírováním je posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na šikmé řezy 3 cm široké.