Tyrolský třešňový závin s ořechy
Ingredience
Citronová kůra |
1 šálek |
Cukr moučkový |
100 g |
Listové těsto |
400 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Ořechy vlašské |
60 g |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Strouhanka |
80 g |
Třešně |
800 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Těsto vyjmeme, při pokojové teplotě necháme rozmrazit (zhruba hodinu). Třešně omyjeme, vypeckujeme, necháme okapat, ořechy hrubě nasekáme. Moučkový cukr smícháme se skořicí a citronovou kůrou. Na másle opražíme do zlatova strouhanku, necháme vychladnout.
- Z těsta vyválíme dva stejně velké čtvercové pláty na pomoučených utěrkách, zhruba o hraně 40 cm. Posypeme strouhankou, třešněmi a skořicovým cukrem, na okrajích necháme 3 cm široké pruhy neposypané, které na všech stranách přeložíme přes náplň, pomocí utěrky svineme do závinu. Závitky položíme na plech, vyložený pečícím papírem hladkou stranou dolů. Oba záviny potřeme rozšlehaným žloutkem, vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme do zlatova ve střední části trouby přibližně 40 minut.
- Upečené záviny necháme zčásti vychladnout, před servírováním je posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na šikmé řezy 3 cm široké.