Dýňová polévka s knedlíčky
Ingredience
Cibule |
2 ks |
Dýně |
2500 g |
Kari koření |
4 kávová lžička |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pórek |
500 g |
Pšeničná krupice |
130 g |
Smetana 12% (konzumní) |
125 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Eidam cihla 40% |
125 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Víno bílé |
125 ml |
Vývar drůbeží |
1 l |
Zakysaná smetana |
200 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky. Omytý pórek pokrájíme na kolečka.
- Oloupanou, nasekanou cibuli zpěníme na 60 g másla, přidáme rozkrájenou dýni (300g necháme stranou), osolíme, opepříme a okořeníme kari kořením. Přilijeme vývar, víno a pod pokličkou vaříme asi 20 minut.
- Mléko svaříme s 20g másla, vmícháme krupici a necháme stát. Přidáme majoránku, žloutky a nastrouhaný sýr, z hmoty tvarujeme knedlíčky, vaříme je v osolené vodě na mírném ohni asi 5 minut. Uvařené knedlíčky vyjmeme.
- Polévku rozmixujeme, vložíme pórek, zbylou dýni a pod pokličkou vaříme 8 minut. Nakonec vmícháme obě smetany.
- Podáváme s knedlíčky.