Dýňová polévka s knedlíčky

Ingredience


Cibule 2 ks
Dýně 2500 g
Kari koření 4 kávová lžička
Majoránka 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 80 g
Mléko polotučné 500 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Pórek 500 g
Pšeničná krupice 130 g
Smetana 12% (konzumní) 125 ml
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Eidam cihla 40% 125 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Víno bílé 125 ml
Vývar drůbeží 1 l
Zakysaná smetana 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky. Omytý pórek pokrájíme na kolečka.
  2. Oloupanou, nasekanou cibuli zpěníme na 60 g másla, přidáme rozkrájenou dýni (300g necháme stranou), osolíme, opepříme a okořeníme kari kořením. Přilijeme vývar, víno a pod pokličkou vaříme asi 20 minut.
  3. Mléko svaříme s 20g másla, vmícháme krupici a necháme stát. Přidáme majoránku, žloutky a nastrouhaný sýr, z hmoty tvarujeme knedlíčky, vaříme je v osolené vodě na mírném ohni asi 5 minut. Uvařené knedlíčky vyjmeme.
  4. Polévku rozmixujeme, vložíme pórek, zbylou dýni a pod pokličkou vaříme 8 minut. Nakonec vmícháme obě smetany.
  5. Podáváme s knedlíčky.