Jehněčí kýta s mrkví a bramborami
Ingredience
Brambory |
1000 g |
Česnek |
2 stroužek |
Jehněčí kýta |
1000 g |
Mrkev kořen |
750 g |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rozmarýn čerstvý |
1 ks |
Šalotka |
250 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
4 ks |
Víno růžové |
250 ml |
Vývar z hovězích kostí |
1 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Jehněčí kýtu omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Oloupaný, na plátky nakrájený česnek smícháme s olejem, směsí maso potřeme a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 2 hodiny.
- Smícháme vývar a víno, maso podle potřeby podléváme, občas kýtu také obrátíme.
- Šalotku oloupeme, mrkev také oloupeme a podélně rozčtvrtíme. Oloupané brambory pokrájíme na kostky, z omytých bylinek otrháme lístky. Vším obložíme pečeni asi 45 minut před koncem tepelné úpravy.
- Upečené maso nakrájíme na plátky. Výpek a zeleninu osolíme, opepříme a spolu s kýtou upravíme na mísu.