Artyčoky s kořeněnou omáčkou

Ingredience


Artyčoky 4 ks
Brambory 400 g
Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Mrkev kořen 200 g
Olej olivový 100 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Rajčata 4 ks
Sůl 1 kávová lžička
Tymián sušený 0.5 kávová lžička
Víno bílé 4 polévková lžíce
Voda pitná 1.2 l
Vývar zeleninový 400 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Artyčoky omyjeme, rozpůlíme a lžící vydlabeme střed. Znovu omyjeme a vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Slijeme a necháme okapat.
  2. Mrkev a brambory oloupeme, rajčata spaříme, oloupeme a vše nahrubo nakrájíme.
  3. V kastrolu na rozehřátém oleji necháme zesklovatět oloupanou, jemně nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme brambory a mrkev. Artyčoky urovnáme do kastrolu řezem nahoru, posypeme je tymiánem, nasekanou petrželkou, osolíme a opepříme.
  4. Přilijeme vývar, víno a citronovou šťávu. Uvedeme do varu a pod pokličkou zvolna vaříme asi 45 minut.