Artyčoky s kořeněnou omáčkou
Ingredience
Artyčoky |
4 ks |
Brambory |
400 g |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Mrkev kořen |
200 g |
Olej olivový |
100 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Rajčata |
4 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián sušený |
0.5 kávová lžička |
Víno bílé |
4 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.2 l |
Vývar zeleninový |
400 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Artyčoky omyjeme, rozpůlíme a lžící vydlabeme střed. Znovu omyjeme a vaříme v osolené vodě asi 10 minut. Slijeme a necháme okapat.
- Mrkev a brambory oloupeme, rajčata spaříme, oloupeme a vše nahrubo nakrájíme.
- V kastrolu na rozehřátém oleji necháme zesklovatět oloupanou, jemně nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme brambory a mrkev. Artyčoky urovnáme do kastrolu řezem nahoru, posypeme je tymiánem, nasekanou petrželkou, osolíme a opepříme.
- Přilijeme vývar, víno a citronovou šťávu. Uvedeme do varu a pod pokličkou zvolna vaříme asi 45 minut.