Gratinované hrušky s hroznovým vínem

Ingredience


Citronová šťáva 125 ml
Cukr krupice 80 g
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Cukr vanilka 2 ks
Hroznové víno 120 g
Hrušky 2 ks
Mandle 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1 kávová lžička
Mléko polotučné 500 ml
Pudinkový prášek - vanilkový 1 ks
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hrušky řádně omyjeme, rozpůlíme, odstraníme jádřince, nakrájíme na dílky a pokapeme citronovou šťávou. Hroznové víno opláchneme, necháme okapat, větší bobule rozpůlíme a jadérka odstraníme.
  2. 400 ml mléka ohřejeme v kastrolku. Ve zbylém mléce rozmícháme pudink. Žloutky našleháme do pěny s vanilkovým a krupicovým cukrem, zašleháme pudinkové mléko, poté mléko horké a šleháme nad párou, dokud krém nezhoustne.
  3. 4 zapékací misky vymastíme máslem, naplníme krémem a necháme mírně vychladnout. Ozdobíme dílky hrušek, obložíme bobulemi vína, mandlemi a zapečeme v předehřáté troubě na 250 °C 8 minut. Poté posypeme moučkovým cukrem a zapékáme na grilu 3 minuty, dokud povrch nezčervená.
  4. Dezert servírujeme vlažný.