Gratinované hrušky s hroznovým vínem
Ingredience
Citronová šťáva |
125 ml |
Cukr krupice |
80 g |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
2 ks |
Hroznové víno |
120 g |
Hrušky |
2 ks |
Mandle |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 kávová lžička |
Mléko polotučné |
500 ml |
Pudinkový prášek - vanilkový |
1 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 29 min
-
Doba vaření: 11 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Hrušky řádně omyjeme, rozpůlíme, odstraníme jádřince, nakrájíme na dílky a pokapeme citronovou šťávou. Hroznové víno opláchneme, necháme okapat, větší bobule rozpůlíme a jadérka odstraníme.
- 400 ml mléka ohřejeme v kastrolku. Ve zbylém mléce rozmícháme pudink. Žloutky našleháme do pěny s vanilkovým a krupicovým cukrem, zašleháme pudinkové mléko, poté mléko horké a šleháme nad párou, dokud krém nezhoustne.
- 4 zapékací misky vymastíme máslem, naplníme krémem a necháme mírně vychladnout. Ozdobíme dílky hrušek, obložíme bobulemi vína, mandlemi a zapečeme v předehřáté troubě na 250 °C 8 minut. Poté posypeme moučkovým cukrem a zapékáme na grilu 3 minuty, dokud povrch nezčervená.
- Dezert servírujeme vlažný.