Vinný krém s jahodami
Ingredience
Cukr krupice |
60 g |
Jahody zahradní |
500 g |
Máta |
1 ks |
Mléko polotučné |
125 ml |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Vejce slepičí |
3 ks |
Víno bílé |
125 ml |
Želatina bílá plátky |
6 plátek |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Želatinu namočíme do studené vody. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a vydlabeme dřeň. Dřeň i lusk vložíme do mléka a svaříme.
- Z bílků ušleháme pevný sníh a zašleháme do něj 20 g cukru.
- V horké vodní lázni utřeme žloutky se zbylým cukrem. Přes síto vlijeme svařené vanilkové mléko, přidáme vymačkanou želatinu a za stálého míchání ji rozpustíme.
- Krém přendáme do studené vodní lázně a mícháme do vychladnutí. Nakonec přimícháme víno a krém vložíme do chladničky asi na 25 minut.
- Do želírujícího krému vmícháme ušlehanou smetanu a zlehka přimícháme ušlehaný sníh.
- Omyté jahody upravíme do pohárů spolu s krémem a ozdobíme mátou.