Malé bramborové koláčky
Ingredience
Brambory |
500 g |
Česnek |
1 stroužek |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
1 polévková lžíce |
Tymián čerstvý |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Plech na pečení vymažeme polovinou oleje, česnek oloupeme a nasekáme na drobno. Zbylý olej rozehřejeme v menší pánvi a česnek na něm asi 1 minutu podusíme. Potom pánev odstavíme.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky, asi 2 mm. Ty pak rozdělíme na 8 porcí a utvoříme z nich kulaté koláčky tak, aby se plátky vzájemně částečně překrývaly a vytvářely kolečko o průměru asi 10 cm. Takto vytvarované je narovnáme na vymaštěný plech.
- Plátky brambor potřeme česnekovým olejem a posypeme lžící sušeného tymiánu, nastrouhaným sýrem, solí a pepřem. Pečeme je v předehřáté troubě na 225 °C asi 15–20 minut. Během pečení plátky několikrát přitiskneme lžící, nebudou se tolik rozpadat.
- Hotové koláčky dáme na talíře a ozdobíme snítkami tymiánu. Ihned podáváme jako samostatnou chuťovku, případně jako přílohu k masům.