Bramborový nákyp se špenátem

Ingredience


Brambory 1 kg
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Majoránka 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 50 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Špenátový protlak mražený 450 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory oloupeme, překrojíme na půlky, vaříme v tlakovém hrnci cca 7 minut, poté slijeme, necháme odpařit a prolisujeme.
  2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nasekáme na drobno, česnek prolisujeme. V hrnci zahřejeme 20 g másla, cibuli na něm podusíme.
  3. Potom přidáme rozmražený špenát, česnek, majoránku, sůl, muškátový oříšek, vodu a za stálého míchání dusíme směs přibližně 5 minut.
  4. Žloutky se špenátem vmícháme do brambor, dle potřeby dochutíme. Z bílků ušleháme pevný sníh, vmícháme ho do nákypu.
  5. Formu na pečení vymažeme máslem a dáme do ní bramborovou směs. Zbylé máslo nakrájíme na vločky a dáme na povrch nákypu.
  6. Nákyp dáme do předehřáté trouby na 200°C a zapékáme asi 6 minut. Podáváme ve formě.