Bramborový nákyp se špenátem
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Majoránka |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
50 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Špenátový protlak mražený |
450 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
3 polévková lžíce |




-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 32 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Brambory oloupeme, překrojíme na půlky, vaříme v tlakovém hrnci cca 7 minut, poté slijeme, necháme odpařit a prolisujeme.
- Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nasekáme na drobno, česnek prolisujeme. V hrnci zahřejeme 20 g másla, cibuli na něm podusíme.
- Potom přidáme rozmražený špenát, česnek, majoránku, sůl, muškátový oříšek, vodu a za stálého míchání dusíme směs přibližně 5 minut.
- Žloutky se špenátem vmícháme do brambor, dle potřeby dochutíme. Z bílků ušleháme pevný sníh, vmícháme ho do nákypu.
- Formu na pečení vymažeme máslem a dáme do ní bramborovou směs. Zbylé máslo nakrájíme na vločky a dáme na povrch nákypu.
- Nákyp dáme do předehřáté trouby na 200°C a zapékáme asi 6 minut. Podáváme ve formě.