Zlaté ranečky
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Chilli omáčka |
1 polévková lžíce |
Cibulka jarní |
3 ks |
Garnát obecný |
300 g |
Mouka polohrubá |
200 g |
Olej arašídový (podzemnicový) |
1 l |
Oříšky piniové |
225 g |
Pepř bílý |
1 kávová lžička |
Rýžový papír |
40 ks |
Vegeta |
1 cl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V mixéru nebo robotu ušleháme garnáty (případně kuře nebo vepřové maso) na jemnou pastu. V misce tuto masovou pastu smícháme s nasekanými oříšky kotvice, kolečky naťové cibulky, česnekem, ústřicovou omáčkou, bílým pepřem a solí.
- Ranečky můžeme ovázat snítkami cibulky. Proto cibulovou nať nakrájíme na tenké proužky a vybereme nejdelší z nich. Ponoříme je na 5 minut do vroucí vody, aby změkly. Poté je vyjmeme, osušíme a odložíme na papírový ubrousek.
- V malém kastrolku utvoříme hladkou směs z mouky a studené vody. Směs zahříváme na ohni, dokud nezhoustne. Na stůl si připravíme rýžové "papíry". Do středu každého z nich dáme 2 lžičky masové směsi, potřeme těstíčkem z vody a mouky, papír zabalíme do ranečku, převážeme proužky z cibulové natě. Připravené ranečky pokládáme na pomoučený podnos.
- V pánvi wok rozpálíme na středně teplém ohni olej - asi 8 cm. Pro zjištění stupně rozpálení oleje do pánve vhodíme kousek rýžového papíru. Olej nesmí být příliš vřelý, protože by se ranečky smažily příliš zprudka a byly by tvrdé. Poté smažíme ranečky asi 10 minut tak, že přes volné cípy, které nejsou v oleji ponořené, přeléváme vroucí olej. Usmažené ranečky vyjmeme perforovanou naběračkou a položíme na papírový ubrousek, aby se odmastily. Uchováváme v přikryté nádobě, aby rychle nevychladly.
- Podáváme s chilli omáčkou na pokapání.