Zelný salát s brokolicí, květákem a s pomerančovou šťávou
Ingredience
Brokolice |
150 g |
Cibule |
1 ks |
Květák |
150 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pomerančová šťáva |
100 ml |
Solamyl |
2 kávová lžička |
Sůl |
1 špetka |
Zelí hlávkové červené |
150 g |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 12 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupanou cibuli nakrájíme na plátky, v rendlíku rozpálíme olej a cibuli na něm asi 5 minut osmahneme. Zasypeme ji škrobem, zalijeme pomerančovou šťávou a povaříme, až omáčka zhoustne. Stále ji přitom mícháme. Hotovou omáčku nalijeme do mísy, necháme vychladnout.
- Mezitím přivedeme k varu vodu v hrnci (hladina přibližně ve výšce 5 cm), vložíme do ní růžičky květáku a brokolice, asi 7 minut vaříme, aby zůstaly ještě pevné. Slijeme, zeleninu zchladíme studenou vodou a necháme okapat. Potom ji vložíme do omáčky, promícháme, osolíme, opepříme, zakryjeme a necháme v chladu.
- Zelí opereme a nakrájíme na velmi tenké nudličky, které promícháme s ostatní zeleninou.
- Salát upravíme na mísu a ihned podáváme.