Zelný salát s brokolicí, květákem a s pomerančovou šťávou

Ingredience


Brokolice 150 g
Cibule 1 ks
Květák 150 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Pomerančová šťáva 100 ml
Solamyl 2 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Zelí hlávkové červené 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupanou cibuli nakrájíme na plátky, v rendlíku rozpálíme olej a cibuli na něm asi 5 minut osmahneme. Zasypeme ji škrobem, zalijeme pomerančovou šťávou a povaříme, až omáčka zhoustne. Stále ji přitom mícháme. Hotovou omáčku nalijeme do mísy, necháme vychladnout.
  2. Mezitím přivedeme k varu vodu v hrnci (hladina přibližně ve výšce 5 cm), vložíme do ní růžičky květáku a brokolice, asi 7 minut vaříme, aby zůstaly ještě pevné. Slijeme, zeleninu zchladíme studenou vodou a necháme okapat. Potom ji vložíme do omáčky, promícháme, osolíme, opepříme, zakryjeme a necháme v chladu.
  3. Zelí opereme a nakrájíme na velmi tenké nudličky, které promícháme s ostatní zeleninou.
  4. Salát upravíme na mísu a ihned podáváme.