Míchaný zeleninový salát
Ingredience
Brokolice |
250 g |
Cukr krupice |
1 špetka |
Hrášek |
150 g |
Karotka baby |
150 g |
Kerblík |
0.5 ks |
Květák |
1 ks |
Majonéza |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 kávová lžička |
Mléko plnotučné |
0.25 l |
Ocet vinný |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
5 polévková lžíce |
Pepř bílý |
1 špetka |
Petržel - nať |
0.5 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml |
Tabasco |
0.25 kávová lžička |
Voda pitná |
0.25 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 12 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Květák očistíme, rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě s mlékem doměkka. Brokolici očistíme, rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě zvlášť. Květák i brokolici propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Hrášek a mrkvičky uvaříme v troše vody s máslem, solí a cukrem. Odstavíme a necháme vychladnout.
- Petržel a kerblík omyjeme, osušíme a nasekáme najemno. Ocet smícháme se solí, pepřem, olejem a bylinkami. Podle potřeby můžeme přidat trochu vody. Zeleninu se zálivkou dobře promícháme.
- Ze smetany ušleháme pevnou šlehačku a smícháme ji s majonézou. Osolíme, opepříme a přidáme několik kapek tabasca.
- Salát dáme na mísu, přelijeme ho smetanovou omáčkou, posypeme lístky kerblíku a podáváme.