Omeleta se smaženými slávkami
Ingredience
Česnek |
6 stroužek |
Chilli omáčka |
1 polévková lžíce |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibulka jarní |
4 ks |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Fazolové klíčky |
350 g |
Koriandr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Limetka |
1 ks |
Mouka kukuřičná |
40 g |
Mouka polohrubá |
500 g |
Mušle slávky |
2 kg |
Olej rostlinný |
8 dl |
Omáčka rybí |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
1 špetka |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Slávky propereme ve vodě, vydrhneme kartáčkem a zbavíme vláknitých vousů. Mušle s otevřenými ulitami vyhodíme. Elektrickou troubu předehřejeme na střední teplotu. Mušle rozložíme na plech a pečeme asi 5 minut nebo dokud se trochu neotevřou. Ty, které zůstanou zavřené potom také vyhodíme. Až ulity dostatečně vychladnou, slávky vyloupeme a dáme okapat na cedník.
- Kukuřičnou a polohrubou mouku smícháme cca s 8 lžícemi vody, a poté vidličkou nebo lžící šleháme v misce, až je směs hladká a bez žmolků. Přilijeme rybí omáčku a přisypeme cukr. Rozdělíme do misek a k tomu přidáme slávky.
- Dále si připravíme směs česneku, fazolových klíčků a cibulky. Na mělké pánvi rozpálíme olej a na něm smažíme česnek dozlatova. Potom na rozpálený olej, po odebrání česneku z pánve, vyklopíme postupně obsah každé misky, pomocí obracečky rozetřeme rovnoměrně do tvaru omelety, kterou dále smažíme asi 3 minuty z každé strany (nebo dokud placka zespodu nezhnědne). Uprostřed uděláme díru a do ní rozklepneme vejce, které posypeme 1/2 směsi klíčků a cibulky. Smažíme, dokud vejce neztuhne, a pak omeletu vyklopíme na talíř.
- Na talíři omelety ještě posypeme lístky koriandru, kolečky chilli papričky a mletým bílým pepřem. Podáváme s měsíčky zelené limetky, se zbylými fazolovými klíčky a cibulkou jako oblohou. Na dochucení můžeme použít chilli omáčku.