Oříšková smetanová zmrzlina s dušenými jablky
Ingredience
Citronová kůra |
0.25 kávová lžička |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
3 kávová lžička |
Džus jablečný |
100 ml |
Jablka |
2 ks |
Kakao - prášek |
1 polévková lžíce |
Koňak vaječný |
8 polévková lžíce |
Med včelí |
2 polévková lžíce |
Ořechy lískové |
150 g |
Skořice celá |
0.5 ks |
Skořice mletá |
2 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
0.25 l |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 8 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Ve vodní lázni ušleháme žloutky s vejcem a medem. Necháme je trochu vychladnout.
- Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem do polotuha, spolu s mletými oříšky, kakaem a skořicí ji opatrně vmícháme do žloutkové směsi.
- Krém dáme do strojku na zmrzlinu a necháme ho asi 12 - 15 minut mrazit. Pokud nemáme strojek na zmrzlinu, dáme krém do nádoby a vložíme do mrazáku na cca 2 hodiny.
- Mezitím oloupeme jablka, vyjmeme jádřince a příčně nakrájíme na plátky. V rendlíku přivedeme k varu jablečný mošt (nebo jablečné víno) se skořicí, cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou. Jablka necháme ve šťávě asi 3 minuty prohřát.
- Podušená jablka vějířovitě rozložíme na čtyři talířky, ozdobíme porcemi zmrzliny, na každou porci ještě nalijeme dvě lžíce vaječného likéru. Ihned podáváme.