Oříšková smetanová zmrzlina s dušenými jablky

Ingredience


Citronová kůra 0.25 kávová lžička
Cukr krupice 2 polévková lžíce
Cukr vanilka 3 kávová lžička
Džus jablečný 100 ml
Jablka 2 ks
Kakao - prášek 1 polévková lžíce
Koňak vaječný 8 polévková lžíce
Med včelí 2 polévková lžíce
Ořechy lískové 150 g
Skořice celá 0.5 ks
Skořice mletá 2 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 0.25 l
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ve vodní lázni ušleháme žloutky s vejcem a medem. Necháme je trochu vychladnout.
  2. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem do polotuha, spolu s mletými oříšky, kakaem a skořicí ji opatrně vmícháme do žloutkové směsi.
  3. Krém dáme do strojku na zmrzlinu a necháme ho asi 12 - 15 minut mrazit. Pokud nemáme strojek na zmrzlinu, dáme krém do nádoby a vložíme do mrazáku na cca 2 hodiny.
  4. Mezitím oloupeme jablka, vyjmeme jádřince a příčně nakrájíme na plátky. V rendlíku přivedeme k varu jablečný mošt (nebo jablečné víno) se skořicí, cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou. Jablka necháme ve šťávě asi 3 minuty prohřát.
  5. Podušená jablka vějířovitě rozložíme na čtyři talířky, ozdobíme porcemi zmrzliny, na každou porci ještě nalijeme dvě lžíce vaječného likéru. Ihned podáváme.