Šťavnatá hovězí pečeně

Ingredience


Cibule 100 g
Citrony 50 g
Hovězí maso zadní 750 g
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hladká T 650 50 g
Nové koření celé 0.5 g
Pepř černý celý 0.5 g
Protlak rajčatový 50 g
Slanina vepřová 37.5 g
Sůl 25 g
Tuk 100 g
Voda pitná 1 l
Zelenina kořenová 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso nakrájíme na větší kusy, protkneme slaninou a osolíme. Potom maso opečeme v horkém tuku a vyjmeme.
  2. Do tuku po opékání masa přidáme očištěnou, na plátky nakrájenou cibuli a zeleninu, osmažíme dozlatova, přidáme nové koření a celý pepř, rajčatový protlak a opláchnutý a na plátky nakrájený citron. Mírně podlijeme vodou.
  3. Do základu vložíme opečené maso a pod poklicí je dusíme (pečeme) doměkka. Během pečení maso obracíme a přeléváme šťávou. Podle potřeby doléváme vodou.
  4. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou z másla a prosáté hladké mouky, rozředíme ji vodou a za občasného promíchání nejméně 20 minut vaříme.
  5. Nakonec šťávu procedíme, dochutíme solí a ještě krátce povaříme.