Šťavnatá hovězí pečeně
Ingredience
Cibule |
100 g |
Citrony |
50 g |
Hovězí maso zadní |
750 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Nové koření celé |
0.5 g |
Pepř černý celý |
0.5 g |
Protlak rajčatový |
50 g |
Slanina vepřová |
37.5 g |
Sůl |
25 g |
Tuk |
100 g |
Voda pitná |
1 l |
Zelenina kořenová |
200 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Maso nakrájíme na větší kusy, protkneme slaninou a osolíme. Potom maso opečeme v horkém tuku a vyjmeme.
- Do tuku po opékání masa přidáme očištěnou, na plátky nakrájenou cibuli a zeleninu, osmažíme dozlatova, přidáme nové koření a celý pepř, rajčatový protlak a opláchnutý a na plátky nakrájený citron. Mírně podlijeme vodou.
- Do základu vložíme opečené maso a pod poklicí je dusíme (pečeme) doměkka. Během pečení maso obracíme a přeléváme šťávou. Podle potřeby doléváme vodou.
- Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou z másla a prosáté hladké mouky, rozředíme ji vodou a za občasného promíchání nejméně 20 minut vaříme.
- Nakonec šťávu procedíme, dochutíme solí a ještě krátce povaříme.