Hovězí pečeně na žampionech
Ingredience
Cibule |
200 g |
Hovězí maso zadní |
750 g |
Kmín celý |
2 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
80 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Slanina vepřová |
37.5 g |
Sůl |
25 g |
Tuk |
100 g |
Voda pitná |
1500 ml |
Žampiony čerstvé |
200 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Maso opláchneme, nakrájíme na větší kusy, protkneme slaninou, osolíme a opepříme.
- Cibuli oloupeme, nasekáme, osmažíme na tuku dorůžova a přidáme kmín.
- V základu opečeme maso, zalijeme je trochou vody, přikryjeme poklicí a dusíme v troubě doměkka. Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a doléváme vodou.
- Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme ji prosátou moukou, osmahneme, zalijeme vodou a dobře rozšleháme. Za občasného prošlehání omáčku vaříme nejméně 20 minut.
- Nakonec omáčku procedíme hustým cedníkem, vložíme do ní očištěné, na plátky nakrájené a na tuku podušené žampiony, přisolíme a ještě krátce povaříme.