Francouzský sýrovo-žemlový nákyp

Ingredience


Máslo čerstvé 40 g
Mléko polotučné 500 ml
Muškátový oříšek 1 špetka
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Ementál (Primátor) 200 g
Vaječný bílek slepičí 6 ks
Vaječný žloutek slepičí 6 ks
Žemle tuková 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Žemle nakrájíme na plátky, vložíme do hrnce a zalijeme horkým mlékem, které necháme vsáknout.
  2. Potom žemle vymačkáme, prolisujeme a v míse smícháme se žloutky, nastrouhaným sýrem, solí a špetkou muškátu. Vše dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků.
  3. Směs urovnáme do máslem vymazané formy a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 35 minut.