Francouzský sýrovo-žemlový nákyp
Ingredience
Máslo čerstvé |
40 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Ementál (Primátor) |
200 g |
Vaječný bílek slepičí |
6 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
6 ks |
Žemle tuková |
400 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Žemle nakrájíme na plátky, vložíme do hrnce a zalijeme horkým mlékem, které necháme vsáknout.
- Potom žemle vymačkáme, prolisujeme a v míse smícháme se žloutky, nastrouhaným sýrem, solí a špetkou muškátu. Vše dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků.
- Směs urovnáme do máslem vymazané formy a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 35 minut.