Ovocný jablkový koláč
Ingredience
Džem meruňkový |
50 g |
Džus jablečný |
175 ml |
Jablka |
750 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
0.5 ks |
Mandle |
50 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Med včelí |
75 g |
Meruňky sušené |
120 g |
Mouka polohrubá |
250 g |
Sůl |
1 špetka |
Tresť vanilková |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Sušené meruňky nakrájíme nahrubo a namočíme je na 30 minut do jablečné šťávy. Většinu šťávy slijeme a meruňky rozmixujeme na kaši.
- Z másla nebo margarínu, medu, soli, vanilkové esence a meruňkové kaše vymícháme krém. Postupně zašleháváme mouku s kypřicím práškem do pečiva. Hotovým těstem naplníme vymazanou a sekanými mandlemi vysypanou formu o průměru 26 cm.
- Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, vyjmeme jádřince a na vnější straně nožem několikrát podélně nařízneme. Jablka pak vtlačíme do těsta naříznutou stranou nahoru a posypeme sekanými mandlemi.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut dozlatova. Hotový koláč vyjmeme z trouby, vyklopíme a potřeme džemem. Na mřížce necháme potom zcela vychladnout.